Arama motorları dendiğinde çoğumuzun aklına direkt Google gelse de aslında sayısız arama motoru bulunmaktadır.
Kimi insanlar alışveriş yapmak için, kimi insanlar bilgi sahibi olmak için bu arama motorlarını kullanmaktadır. Aslında düşündüğümüzde günümüzde çoğu insan günlük hayatındaki çoğu aktivitesini internet üzerinde gerçekleştirebilmektedir.
En Çok Kullanılan Arama Motorları Hangileridir?
Google arama motorları arasında en büyük paya sahip olandır ardından da Bing onu takip etmektedir. Google’u en üstte tutan şey arama sonuçlarının kaliteli olmasıdır.
Peki gelelim en çok kullanılan arama motorlarının hangileri olduğuna;
Google, 4 Eylül 1998 yılında ABD’nin Kaliforniya eyaletinde kurulan Dünya çapında arama motorlarının arasında en iyi hizmeti veren bir arama motorudur. Şu an arama motorları arasında Dünya’da lider konumdadır ve bu durum ülkemiz için de geçerlidir.
Kurucuları Larry Page ve Sergey Brin olan Google’ın misyonu Dünya’daki her bilgiyi herkesin erişimine ve kullanımına açmak olmuştur.
Google 1998 yılından beri sadece bir arama motoru olarak kalmamıştır ve Gmail, Google+, Google Maps, Google Earth gibi hizmetler vermeye de başlamıştır. Hala da sınırlarını zorlayarak gelişmeye devam etmektedir.
Bing
Microsoft Bing, 3 Haziran 2009 yılında Microsoft tarafından kullanımımıza sunulan ve 58 farklı dil seçeneği bulunan bir arama motorudur. Microsoft Bing ilk önce Kumo adıyla duyurulmuştur ve ‘’alışkanlıkları değiştirme’’ iddiasıyla yola çıkmıştır.
Microsoft’un CEO’su olan Steve Ballmer Bing’i bir arama motoru olarak değil de bir karar verme motoru olarak tanımlamaktadır.
Google’a rakip olarak piyasaya sürülen Bing’in alanı Google kadar geniş değildir. Fakat Bing’in arama motorunda reklam yer almaması Google’dan ayıran en önemli özelliktir.
Yahoo!
Yahoo, Stanford Üniversitesi öğrencileri Jerry Yang ve David Filo tarafından Ocak 1994 yılında kurulan bir platformdur. İlk zamanlarda arama motoru olarak karşımıza çıksa da zamanla e-posta, anında iletileşme, online alışveriş, haberler, oyunlar gibi birçok hizmet daha sunmaya başlamıştır.
Birçok dili desteklemesi sayesinde tüm Dünya tarafından kullanım için uygundur.
Mozilla Firefox gibi birçok tarayacılarda da varsayılan türünde arama motoru olarak hizmet vermektedir.
Yandex
Yandex, 2000 yılında kurulan ve ülkemizde Google’dan sonra en çok tercih edilen arama motorudur. Bu arama motorunun ana sayfasında da haberler, hava durumu gibi güncel konulara da yer verilmektedir.
Yandex, Rusya’da çok popüler olan bir arama motorudur ve Türkiye ile de anlaşmalar yapmıştır. Ülkemizi önemli bir pazar yeri olarak gören Yandex, büyük spor kulüpleri il de anlaşmalar yapmıştır.
Google gibi Yandex de sadece bir arama motoru olarak kalmayıp daha sonra mobil uygulamalar, haritalar, çeviri gibi birçok alana yönelerek hacmini arttırmaya devam etmiştir.
Baidu
Baidu, 2000 yılında Ocak ayında Robin Li ve Eric XU tarafından Pekin’de kurulan bir Çin arama motorudur. Baidu’nun kökeni 1996 yılında Robin Li tarafından geliştirilen Rankdex’e dayanmaktadır.
Çin Hükümeti tarafından Google’un yasaklanmasından dolayı ortaya çıkan Baidu, Çin nüfusu sayesinde en çok ziyaret edilen arama motoru olmuştur.
Baidu’da 2019 yılı itibariyle ses destekli arama yapılabilmesi sayesinde popüleritesi oldukça artmıştır. Ayrıca Baidu’da 2000 yılından beri kendisini geliştirerek online ansiklopedi, görsel ve işitsel arama, haritalar gibi birçok alanda da hizmet vermeye devam etmektedir.
DuckDuckGo
Gabriel Weinberg tarafından 2008 yılında ABD’de kurulmuştur.
DuckDuckGo gizliliğe en fazla önem veren ve kişisel verileri saklamayan bir arama motorudur. IP adreslerini ve kişisel bilgileri kayıt etmemektedir. Sloganında da kullanıcılarının gizliliğine önem verdiğini vurgulamaktadır.
DuckDuckGo’nun Google veya Bing gibi kendi verisi yoktur. Arama sonuçlarını 400 farklı kaynaktan üretmektedir. (Yahoo, Yelp, Bing, Search, Wikipedia ve benzerleri...)
Eğitmen Hakkında
