Semrush

Mehmet Ali Yassı

Semrush, SEO alanındaki en önemli servislerden birisidir. Semrush ile anahtar kelime araştırması, site analizi, rakip analizi, backlink kontrolü ya da Google reklamları alanında incelemeler yapabilirsiniz.

Rakiplerine kıyasla, arama motoru optimizasyonunun yanında marketing tarafında da önemli veriler sunar. Zaten adında bulunan SEM harfleri Search Engine Marketing’in kısaltmasıdır.

Ücretli Mi?

Evet, Semrush kullanabilmek için aylık ödeme yapmalısınız. Semrush’ın 2022 yılı itibariyle üç farklı paketi bulunmaktadır:

  • Pro – 119,95$
  • Guru – 229.95$
  • Business – 449.95$

Neler Yapılabilir?

Anahtar Kelime Analizi

SEO’cuların Semrush’ta en çok kullandıkları özelliklerin başında Anahtar Kelime Analizi geliyor olabilir.

Gerçek anlamda, ücretli veya ücretsiz birçok rakibine göre çok iyi çalışan bir anahtar kelime araştırması sistemine sahipler.

Semrush’ın kendi verilerine göre 229 milyon farklı Türkçe anahtar kelime havuzuna sahipler. Global anahtar kelimelerde ise, veritabanlarında toplam 20 milyar farklı anahtar kelime bulunduğunu görüyoruz: https://www.semrush.com/stats/#keyword-magic-tool

Rakip Analizi

Eğer doğru SEO adımları atmak istiyorsanız, iyi bir SERP analizi ve rakip analizi uzmanı olmalısınız.

SEO’da rakiplerinizin hem güçlü hem de zayıf yönlerini keşfederek daha iyisini yaparsanız başarılı olursunuz. Çünkü, SEO kullanıcı deneyimini üst düzeyde tutmak demektir. En iyi hizmeti kim veriyorsa, soruyu en iyi kim yanıtlıyorsa ve arama motoru kullanıcılarını en çok kim memnun ederek uğurluyorsa Google o siteyi ilk sıralarda tutacaktır.

Teknik SEO Analizi

Sitenizi hem arama motorlarının hem de potansiyel ziyaretçilerinizin hiçbir sorun yaşamayacağı şekilde tasarlamalısınız.

Teknik SEO problemleri, arama motoru örümceklerinin sitenizi anlamlandırmasının önündeki en büyük engeldir. Eğer sitenizde çok fazla teknik problem varsa, hem kullanıcı deneyimi olumsuz etkilenecek hem de Google’ın gözünde karmaşık bir site imajı çizeceksiniz.

Dolayısıyla, Semrush gibi kapsamlı teknik analiz yapan bir araç SEO’cuların en büyük yardımcısıdır.

Ayrıca Projeler (Projects) alanına sitelerinizi ekleyerek düzenli aralıklarla sitede oluşabilecek teknik problemlerin tarafınıza bildirilmesini isteyebilirsiniz.

Dış SEO’nun en önemli faktörlerinden birisi de backlinklerdir. Hem rakiplerinizin hem de kendi web sitenizin aldığı backlinkleri düzenli olarak takip etmek zorundasınız.

Neden?

Rakiplerinizin link aldığı kaynaklardan link alarak geride kalmamaya çalışırken, size gelen zararlı backlinklerin de takibini yaparak gerekirse disavow işlemi yapmalısınız.

Bu nedenle, backlink anlamında gerçekten çok büyük bir veritabanına sahip olan Semrush’ta analiz yapmadan dış SEO ile ilgileniyorum diyemezsiniz.

Metrikler ve Araçlar

Semrush ana ekranında doğrudan bir URL arattıktan sonra karşınıza onlarca farklı yeni metrik, grafik ve araçlar gelecektir. Kısaca bunlardan bahsetmeye çalışalım.

Keywords ile incelediğiniz web sitesinin ilk 100’de bulunan toplam anahtar kelime sayısını görürsünüz.

Traffic alanında ise siteye gelen ziyaretçilerin aylık toplam sayısını görürsünüz. Ancak dikkat, bu değer yanıltıcı olabilir. Çünkü, hiçbir SEO aracı başkasına ait bir web sitesinin toplam trafiğini ya da organik trafiğini size kesin bir şekilde söyleyemez. Bunu öğrenebilmek için, site sahibine ait Analytics ya da Metrica gibi ölçüm araçlarına erişiminizin olması gerekir.

Traffic Cost ise bu ziyaretçi kitlesinin arama motorları nezdindeki parasal değerini gösterir ancak bu değer de traffic gibi kestirilmesi güç bir değer olduğundan fazla dikkate almamakta fayda vardır.

Organic Search Positions

Evet, Semrush’ın en önemli raporlarından birisi burası. Bir siteye ait Google’da sıralamada bulunan tüm anahtar kelimeleri bulabilirsiniz.

Örneğin, rakibinizin hedeflediği ve başarılı olduğu anahtar kelimelere de özel çalışmalar yapabilirsiniz.

Bu ekranda inceleme yaparken filtreleri efektif olarak kullanmaktan çekinmeyin. Örneğin, en çok CPC değerine sahip kelimeler ya da daha uzun kelimelere odaklanabilirsiniz.

Ayrıca rapordaki tüm verileri kullandığınız planın izin verdiği ölçüde bilgisayarınıza kaydedebilirsiniz.

Keyword Gap

Keyword Gap (İçerik Boşluğu) aracı bir sitenin sıralamada olduğu ancak diğerlerinin olmadığı kelimeleri gösterir.

Bu alanda, rakiplerinizin sıralamada olduğu ve sizin daha önce hiç fark etmediğiniz anahtar kelime fırsatlarını yakalayabilirsiniz.

Keyword Overview

Bu araçlar bir anahtar kelimenin tüm özelliklerini, varyantlarını, soru hallerini ve daha fazlasını bulabilirsiniz.

Tek yapmanız gereken araca gidip bir anahtar kelime aratmak olacak.

Keyword Magic Tool

Adı üstünde gerçek bir sihirbaz. Bu alanda bir anahtar kelime verip, o konu hakkında binlerce farklı anahtar kelimeye ulaşabilirsiniz. Ayrıca bu anahtar kelimelerin aranma hacmi ya da CPC gibi metriklerine de ulaşırsınız.

Kapsamlı içerik üretimi yapmak için ele aldığınız konunun her detayına değinmek ve cevapsız soru bırakmamak gerekir. Dolayısıyla, içerik üretmeden önce bu tarz bir araştırma yaparak kullanıcıların arama niyetlerini anlayabilir ve içeriğinizi bu yönde hazırlayabilirsiniz.

Keyword Difficulty Tool

Bir anahtar kelimede sıralamaya girip giremeyeceğinizi kestirmek zordur. Çünkü, Google’ın sıralama faktörleri maalesef bir kapalı kutu gibi…

Dolayısıyla, kişisel deneyimlerin yanı sıra bazı profesyonel araçların tahminleri de bize yol gösterebilir.

Semrush ise bir anahtar kelimede sıralamaya girmenin ne kadar zor olabileceğini bu araçla “tahmin” etmeye çalışıyor diyebiliriz.

Position Tracking

Semrush’ın bir de anahtar kelimedeki sıralama takibi aracı mevcut. Bu araca bir domain ve anahtar kelime listesi vererek düzenli aralıklarla nasıl hareketlenmeler olduğunu kayıt altında tutabilirsiniz.

Site Audits

Teknik SEO anlamında hızlıca bir analiz yapmak için Semrush’ın Site Audit özelliği gayet yeterli görünüyor.

Özellikle majör SEO problemleri konusunda çok güzel analizler yapan Semrush’ta sitenizi mutlaka en az bir defa inceleyin.

Özetle

Semrush sektörün en güçlü oyuncularından birisi.

Neredeyse bir SEO uzmanının ihtiyacı olan tüm araçları ve metrikleri kendi içerisinde barındırıyor.

Eğer yalnızca bir araç kullanacaksanız Semrush tercih edebilirsiniz. Semrush’ın en büyük rakibi ise yine yakından tanıdığımız Ahrefs.

İkisi arasında çok büyük farklılıklar bulunmuyor ve günümüz koşullarından bu iki araçtan birisi olmadan SEO çalışmalarına yön vermek maalesef pek mümkün görünmüyor.

YAZAR HAKKINDA

Mehmet Ali Yassı

SEO Eğitmeni ve Danışmanı

Mehmet Ali, yıllardır bulunduğu internet sektöründe birçok projede deneyim kazanarak bugüne geldi. Bu yolda öğrendiği tüm dersleri başkalarına da öğretebilmek için Seotrio markasını kurdu. Seotrio kurulduğundan beri, yüzlerce insanın çevrimiçi işlerini büyütmek için yeni stratejiler geliştirdi ve eğitimler verdi.