Google Sıralama Faktörleri (Tamamı) 2024

Mehmet Ali Yassı

Benzersiz ve Kaliteli İçerik: İçeriklerinizin özgün ve son kullanıcının talebini karşılayacak kalitede olması gerekli. Bunu sağlamadıktan sonra diğer tüm kriterler boş.

İletişim Sayfası: Sitenizde bir iletişim sayfası bulunması hem News kaydı hem de güvenilirlik açısından önemli bir detaydır.

TrustRank: Spam’e karşı mücadelede önemli bir metrik olan bu değerin Google tarafından ne kriter olarak kabul edilip edilmediği bilinmiyor.

Site Mimarisi: Sitenin HTML ve CSS’ten tutun, arayüzdeki elementler ve okunabilirlik dahil tüm site mimarisi detayları Google tarafında önemli bir kriter olarak görülüyor.

Güncellik: Sitenin ne kadar güncel tutulduğu, içeriklerin ne kadar yeni olduğu önemli detaylardan bir tanesidir.

Site Haritası: Sitenize gelen Googlebot arama motoru örümceklerinin sitenizi daha iyi tarayabilmesi için sitemap kurulu olması gerekli.

Uptime: Hostinginizin sitenize gelen kullanıcılara açık olması gerekiyor. Eğer sık sık server kaynaklı problemler yaşıyorsanız firmanızı değiştirmeyi düşünebilirsiniz.

Server Lokasyonu: Sitenizi barındırdığınız hostingin nerede bulunduğu oldukça önemli. Çünkü, hedef kitlenizin siteye erişme hızı ile server lokasyonu doğrudan bağlantılıdır. Eğer hedef kitleniz Amerika’da ise ABD lokasyonlu barındırma seçeneği tercih etmelisiniz.

SSL Sertifikası: Artık temel gereklilik halini aldı diyebiliriz. Let’s Encrypt SSL gibi ücretsiz seçeneklerin yanında GeoTrust gibi üst düzey SSL çözümleri tercih edilebilir. SSL kurulu olmayan sitelere erişim sağlamak isteyen kullanıcılar yeni nesil web tarayıcılar tarafından uyarılıyorlar.

Kullanım Şartları ve Gizlilik Sayfaları: Sitenin daha güvenilir olduğunu gösteren bu sayfalar aynı zamanda News için zorunluluk teşkil ediyor. Özellikle e-ticaret siteleriniz için olmazsa olmazdır.

Kopya Meta İçerikleri: Meta etiketlerinin (title, description vs) site genelinde benzersiz olmasına ve başka sayfada bir meta tag ile eşleşmemesine özen göstermelisiniz.

Breadcrumb: Site mimarisinin daha kolay anlaşılabilmesi için oldukça önemli bir yapıdır. Schema.org ile birlikte kullanıldığında tadından yenmez.

Mobil Uyumluluk: Artık çoğu arama motoru kullanıcısının cep telefonları üzerinden arama yaptığını biliyoruz. Google mobil uyumluluk testi ile web sayfalarınızın mobil deneyimini test edebilirsiniz.

Youtube: Youtube kanalınızın varlığı ve kanal üzerinden hit almak SEO açısından önemlidir. Marka bilinirliğine de oldukça katkı sağlayan bu sosyal mecrayı kesinlikle göz ardı etmeyin.

Site Kullanışlılığı: Siteniz mimari olarak kusursuz olabilir ancak modern bir görünümün yanında sade ve amaca hizmet eden bir kullanımı olması da şarttır.

Google Analytics ve Search Console: Her ne kadar Google tarafından doğrudan bir SEO kriteri olduğu söylenmese de dolaylı olarak tüm geliştirmeler bu araçlar üzerinden yapılıyor. Kullanmayan sitelerin SEO konusunda handikapla yarışa başladığı yadsınamaz bir gerçek.

Kullanıcı Yorumları: Sitenizde kullanıcıların hem etkileşime geçebildiği hem de sayfanın sürekli canlı kaldığının bir göstergesi olan yorumlar bölümü özellikle bloglar için oldukça önemli.

Domain Yaşı: Google tarafından yapılan resmi açıklamaya göre, alan adının yaşı “doğrudan” bir SEO kriteri olarak kabul edilmiyor ancak bu açıklamayla beraber bazı hesaplamalarda kullanıldığı varsayılıyor.

Domain içinde anahtar kelime: Alan adı içerisinde geçen anahtar kelime direkt SEO kriteri değildir. Ancak bilinirliği ve tıklama oranlarını artırdığı için SEO’ya dolaylı yoldan etki etmektedir.

Anahtar kelimenin domainin başında geçmesi: Eğer anahtar kelimeniz domainin ilk kısmında geçiyorsa tıklama oranlarınızın rakiplerinizden biraz daha fazla olacağı varsayılır.

Tam eşleşme domain: Eğer hedef anahtar kelimenizin hiçbir ek olmadan .com uzantılı alan adına sahipseniz hem marka bilinirliğiniz önemli ölçüde artacak hem de direkt ziyaretçi sayınız rakiplerden bir miktar fazla olacaktır.

Gizli / Açık Whois bilgisi: Matt Cutts yaptığı açıklamada; gizlenmiş whois bilgisine bir anlam veremediğini iletmişti. Ancak otomatik olarak gizlilik koruması aktif olabileceği için bu durumun bir SEO kriteri olması pek ihtimal dahilinde değil.

Cezalı Whois Kullanıcısı: Eğer bir webmaster Google tarafından spam kaynağı olarak tespit edilmişse, hizmet verdiği sitelerde doğal olarak filtreye takılabilir.

Lokal domain uzantısı: Yerelde hizmet veren bir site için yerel domain uzantısına sahip olmak ekstra bir güven sağlayabilir. Türkiye için .tr alan adı uzantısını satın almak için belli yasal zorunluluklar mevcut.

Site Başlığında Anahtar Kelime: Sitenizin meta title bölümünde hedef anahtar kelimenizin bulunması oldukça önemli bir optimizasyon kriteridir.

Site Başlığının Anahtar Kelime ile Başlaması: Meta title etiketiniz odak anahtar kelimenizle başlıyorsa hem CTR (Tıklama oranı) değeriniz yüksek olacak hem de arama motoru örümceklerine verebileceğiniz en iyi sinyali vermiş olacaksınız.

Meta Açıklamasında Anahtar Kelime: Meta description alanında anahtar kelime kullanımı direkt bir SEO kriteri değildir ancak Google SERP sonuçlarında bu gibi anahtar kelimelerin koyu (bold) şekilde gösterilmesi tıklama oranınızı artıracaktır. Böylece dolaylı yoldan rakiplerinizin önüne geçmek için fırsat yakalayacaksınız.

H1 Etiketi İçinde Anahtar Kelime: Sayfanızda bulunan H1 etiketi içerisinde mutlaka odak anahtar kelimenizi barındırmalısınız.

Anahtar Kelime Yoğunluğu: Sayfanız içerisinde hedef ve yan anahtar kelimelerinizi doğru yoğunlukta kullanmalısınız. Bunun için net bir oran bulunmuyor fakat okumayı zorlaştırmayacak şekilde yapmanız da oldukça önemli.

Makale Uzunluğu: Makaleniz ister 100 kelime olsun ister 2000. İnsanların aradığı şeyi kolayca bulduğu, “yeterli” uzunlukta makale yazmalısınız.

İçindekiler Bölümü: “Table of Contents” olarak bilinen bu yapı ile kullanıcı deneyimini artırabilirsiniz. WordPress tarafında otomatik olarak jump link oluşturan birçok eklenti bulunuyor.

LSI: Latent Semantix Indexing her ne kadar Google patentli olmasa da semantik içerik üreterek alternatif aramalarda da sıralamaya girebilir ve ziyaretçi çekebilirsiniz.

Başlık ve Açıklamada LSI Kelime: Meta başlığı ve açıklaması içerisinde odak anahtar kelimelerinizin çeşitli varyantlarını da hedefleyerek sayfanın ne ile alakalı olduğunu botlara daha kolay ifade edebilirsiniz.

Konu Derinliği: Sayfa içeriğiniz her ne olursa olsun yazdığınız makale ilgili konuya her türlü cevabı verecek şekilde kapsamlı olmalıdır.

HTML ile site hızı: CSS ve JS devre dışı bırakıldığında da sayfanızın hızı kabul edilebilir düzeyde olmalıdır. O nedenle, temiz kodlama olmazsa olmazdır denilebilir.

Chrome Site Hızı: Günümüzde en çok tercih edilen web browser olan Google Chrome tarafında, sitenizin hızlı olup olmadığını test etmelisiniz.

AMP kullanımı: Hızlandırılmış Mobil Sayfalar (Accelerated Mobile Pages) yüksek performans odaklı bir Google ürünüdür. Doğru yapılandırma ile AMP kurulumu yaptığınızda SEO performansınız artacaktır.

Kopya İçerik: Sitenizin hiçbir yerinde başka bir siteden kopya içerik kullanmamaya özen göstermelisiniz. Eğer sizin yerinize bir editör çalışıyorsa, üretilen içerikleri titizlikle incelemelisiniz.

Kanonik Etiketi: Doğru canonical etiketi kullanımına özen gösterin. Kanonikleşme probleminin önüne geçmezseniz, sayfalarınız kopya içerik olarak algılanabilir ve siteniz filtreye takılabilir.

Görsel Optimizasyonu: Sitedeki fotoğraf ve resimleri doğru optimize etmelisiniz. Boyut, adlandırma ve alt text konularına özen gösterin.

İçerik Tarihi: Bazı sektörlerde içeriğin yeni veya eski olması Google açısından oldukça önemlidir. SERP sonucunu detaylı olarak inceleyerek, ilgili aramada hangisinin daha değerli olduğunu keşfedebilirsiniz.

İçerik Güncellemeleri Sıklığı: Özellikle dönemsel olarak aranan konularda sık güncellenen içeriklere Google tarafından daha fazla önem verilebilir. Örneğin, “Nöbetçi Eczaneler” konusunda her gün güncellenen sayfaların daha değerli olduğu yadsınamaz bir gerçek.

İçerik Güncelleme Boyutları: İçeriğinizi güncellerken sadece bir paragraf ekleyip güncelleme tarihini değiştirmek işe yaramayabilir. Dolayısıyla, dişe dokunur değişiklikler yapmadığınız sürece makalelere dokunmamak gerekir.

İlk 100 Kelimede Anahtar Kelime: Makalenizin giriş kısmında anahtar kelimelere yer vermeniz hem Googlebot, Yandexbot, Bingbot gibi örümceklere konu hakkında fikir verirken hem de ziyaretçilerinizin sayfada kalma ihtimalini artırır.

Alt Başlıklarda Anahtar Kelime: H2, H3 ve H4 gibi alt başlıklarınızda odak anahtar kelimenizi ve yan anahtar kelimelerinizi kullanmaya özen gösterin.

Dış Link: İçeriğiniz içerisinde büyük otoriter sitelere link vererek sayfanızın ne ile alakalı olduğu konusunda ipucu verebilirsiniz.

Dış Link Alakası: İçeriğinizden dışarıya verdiğiniz bağlantılar mutlaka sektörünüzle alakalı olmalı.

İmla: Yazım ve imla kurallarına dikkat edilmeden yazılan içerikler kullanıcı deneyimini olumsuz etkileyecek ve SEO puanınızı önemli ölçüde azaltacaktır.

Benzersiz İçerik: İçerikleriniz herhangi bir şekilde başka bir web sayfasından alıntı ve kopyalama içermemelidir.

Mobil Kullanımı: Sitenizin mobil deneyimi üst düzey olmalıdır. Okunabilir, izlenebilir tüm içerikler kullanıcının zorlanmadan inceleyebileceği şekilde sunulmalıdır.

Mobilde Gizlenen İçerikler: Masaüstünde gösterilen içerikler mobil cihazlarda gizlenebilir. Ancak Google der ki: “Eğer bu gizlenen içerik önemliyse kesinlikle görünür olmalıdır.”.

Destek İçerikler: Eğer içeriğinizi destekleyecek bir araç veya eklenti gerekiyorsa mutlaka kullanın. Örneğin: döviz çevirici, kredi hesaplama aracı, doğum tarihi hesaplama…

Tab İçindeki Metinler: Eğer sayfanızdaki metinlerden bir kısmı tıklanabilir sekmeler (tab) içerisinde bulunuyorsa bu kısım indekse kapalı (noindex) olmalıdır.

Dış Link Sayısı: Sayfanızdan çıkan link sayısının çok fazla olduğu durumlarda filtreye takılabilirsiniz.

Multimedya: İçeriğinizi görseller, infografikler, ses kayıtları ya da videolar ile destekleyerek hem sayfa deneyimini artırabilir hem de sayfada kalma süresini uzatabilirsiniz.

İçeriğe Gelen En Az 1 İç Link: Site içerisinden her sayfanıza en az bir başka sayfanızdan iç link vermeyi unutmayın.

İçeriğe Gelen Kaliteli İç Linkler: Kaliteli içeriklerinizden, desteklemek istediğini sayfalarınıza iç link vererek hızlı bir şekilde yükselmesini sağlayabilirsiniz.

Kırık Linkler: Sayfanızdan verdiğiniz iç ve dış linklerin kırık bağlantı olup olmadığını kontrol edin. Bunun için Screaming Frog ya da Ahrefs gibi araçları kullanabilirsiniz.

Okuma seviyesi: İçeriğinizin okunabilirliği oldukça önemlidir. Bol bol paragraf başı yapıp, kısa cümleler kurarak kullanıcıları sayfada tutmaya çalışın.

Affiliate Linkler: Sayfanız içerisinden çok fazla affiliate link çıkarsanız Google bunu spam olarak algılayarak sıralama kaybetmenize sebep olabilir.

HTML hataları: Site mimarinizin HTML5 uyumlu olmalı ve temiz kodlanmış olması gerekmektedir.

Domain Otoritesi: Domain otoriteniz genellikle backlink profilinize göre oluşur. Kaliteli backlinklere sahip, yani otoriter sitelerin daha iyi sıralama alması olasıdır.

Sayfa PR Değeri: Sayfanızın Pagerank değeri ilgili sorgudaki sıralama için oldukça önemlidir. Google her ne kadar PR metriğini tarayıcılardan kaldırmış olsa da işleyen yapay zeka içerisinde bu değerin kullanıldığını biliyoruz.

URL Uzunluğu: Kısa linklere sahip sayfaların daha iyi sıralama aldığına dair bir doğru orantı tespit edilmiştir. Bu nedenle, link yapınızı mümkün olduğu kadar temiz ve kısa tutmaya özen gösterin.

URL Yolu: İçeriğinizin çok fazla kırılım olmadan erişilebilir olması önemlidir. Örneğin; /blog/teknoloji/2021/icerik.html gibi bir yapı yerine /blog/icerik.html yapısını tercih etmelisiniz.

Yazı Kategorisi: İçeriğinizin hangi kategoride olduğunun botlar tarafından tespit edildiği varsayılıyor. Dolayısıyla doğru yazılarınızı en doğru kategorilerde yayımlamalısınız.

URL içinde anahtar kelime: Linkinizin içerisinde odak anahtar kelimenizi en yalın haliyle bulundurmaya özen gösterin.

URL Yapısı: URL yapınız içerisinde bulunan anahtar kelimeler Google tarafından arama sonuç sayfasında breadcrumb şeklinde gösterilir. Kullanıcıların sayfanın ne ile alakalı olduğunu anlayabildiği bu özellik için yapıyı özenle kurmalısınız.

Kaynak bölümü: Kaliteli bir içerikte eğer alıntı yaptığınız kaynaklar varsa bunu yazı sonunda belirtmelisiniz.

Liste Tipi İçerik: Özellikle featured snippet sonuçlarında çıkabilmek için mümkün olan her durumda listeler oluşturmalısınız. Bu yöntemle ziyaretçileriniz için daha kolay okunabilir içerikler de üretmiş olursunuz.

Site Haritasında Önem Sıralaması: Site haritanızda sayfa ve içeriklerinizin önem sıralaması mutlaka belirtilmelidir.

Çok Sayıda Dış Link: Sayfanız üzerinden çok fazla dış link vermemeye özen göstermelisiniz. Bu sizi Google’ın gözünde “SPAM yapan kullanıcı/site” sınıfına sokabilir.

Benzer Sorgularda Sıralama Almak: Tek bir anahtar kelimeye odaklanmak yerine Google’ın da önerdiği gibi varyantlara odaklanmalısınız. Köpeklerle ilgili bir makalede yüzlerce defa “köpek, köpekler, it, köpek türleri” yazmak yerine “staff, terrier, golden retriever, cocker spaniel” yazarak daha doğru iş yapabilirsiniz.

Sayfa Yaşı: Sayfanızın oluşturulduğu tarih “create_date” bazı konularda oldukça önem ediyor. Genellikle güncel içerikler daha iyi sıralama alsalar da, eskiden oluşturulmuş ancak sonradan güncellenmiş içerikler yeni sayfalara göre daha avantajlıdır.

Kullanıcı Dostu Mimari: Google için en önemli sayfa kalitesi göstergelerinden bir tanesi de kaydırma (scroll) yapmadan görünen içeriktir. Eğer bir kullanıcı sayfanıza girer girmez aradığı şeye erişebiliyorsa ya da içeriğinizi okumaya başlayabiliyorsa harika iş yapıyorsunuz demektir.

Otoriter İçerik: Bazı konularda otoriteler tarafından yazılan içerikler, “diğer” kullanıcılar tarafından üretilenlere göre doğal olarak daha iyi sıralama alırlar. Eğer mümkünse, böyle konularda sektörünüzdeki bilinen isimlerle çalışmayı tercih etmelisiniz.

Link Veren Domain Yaşı: Backlink aldığınız sitenin yaşı otoriteye etkili olması nedeniyle önemlidir.

Link Alınan Toplam Domain Sayısı: Sitenin toplam backlink sayısından çok kaç farklı alan adından bağlantı geldiği daha önemlidir.

Link Alınan Farklı C Class IP Sayısı: Farklı IP’lerden gelen benzersiz backlink sayısı da SEO performansınızın yükselmesine katkı sağlar.

Çıkılan Link Sayısı: Backlink aldığınız sayfadan çıkan toplam link sayısı ne kadar fazlaysa, ilgili linkten gelen değer o kadar az olacaktır.

Çapa Metin: Backlinkin verildiği anchor text oldukça önemli. Fakat tüm backlinkleriniz aynı çapa metinlere sahipse spam olarak algılanıp filtreye takılabilirsiniz.

Alt Etiketi: Görsellerinizin kaynak kodunda alt text bulunması oldukça önemlidir.

.edu ve .gov Linkler: Üniversite ve devlet kurumlarına ait otoriter sitelerden alınan linklerin daha değerli olduğu düşünülse de Google artık bu durumun farkında ve buradan gelen linklerin artı bir değer katması mümkün değil.

Link Veren Sayfanın Otoritesi: Backlinkin özellikle sayfadan sayfaya Pagerank değerini aktaran değerli bir yapı olduğunu düşünürseniz, link veren sayfanın ne kadar kaliteli olduğunu tahmin edebilirsiniz.

Link Veren Sitenin Otoritesi: Backlink alınan sitenin ne kadar kaliteli ve bilinir olduğu aldığınız linkin kalitesini belirler. Kaliteli link ise SEO skorunuza olumlu etki eder.

Rakipten Alınan Backlink: Sektördeki rakiplerinizden aldığınız linkler tahmin ettiğinizden çok daha fazla olumlu etkiye sahip olurlar.

Sektördeki Sitelerden Alınan Backlink: Aldığınız backlinklerin aynı sektörde olmasına, alakasız sitelerden çıkış yapılmamasına önem vermelisiniz.

Kötü Sitelerden Gelen Backlink: Kalitesiz, otoriter olmayan ve spam içerikli sitelerden gelen backlinkler arama motoru optimizasyonu değerlerinizi olumsuz etkiler. Bu türden linkler disavow etmelisiniz.

Tanıtım Yazısı: Sektörünüzde bulunan sitelerden alacağınız ücretli tanıtım yazıları da hala en etkili optimizasyon yöntemlerinden bir tanesi. Ancak çapa metin yoğunluğu, site kalitesi, link yoğunluğu gibi değerlere dikkat etmeden adım atmamalısınız.

Reklamlardan Gelen Link: Eğer sektörel bir e-ticaret sitesi veya hizmet sitesi sahibiyseniz, alanınızda bulunan iyi sitelerden görsel reklamlar alabilirsiniz. Bu kitle kaliteli ziyaretçi kitlesi olacağından ve sitenize artı değer katacağından dolayı SEO skorunuzun artacağına emin olabilirsiniz.

Anasayfa Otoritesi: Alt sayfalardan daha çok anasayfanızın kalite puanını artırmalısınız. Bunun için marka tipi anchor text ile sitenizin açılış sayfasını güçlendirmeyi planlayabilirsiniz.

Nofollow Linkler: Her ne kadar sayfa otoritesini artırmayan bir unsur olsa da, nofollow linklerden gelen ziyaretçi davranışları da sitenizin sıralamasını etkileyecek unsurlardan bir tanesidir. Aynı zamanda doğru backlink dağılımını yakalamak için sadece dofollow link almaya çalışmayın.

Link Çeşitliliği: Linklerinizin farklı türde sitelerden gelmesine özen gösterim. Forum, blog, e-ticaret ve sözlük sitelerinde de bilinirliğinizi artırma çalışmaları yapın.

Sponsored ve UGC Linkler: Nofollow ve dofollow linklerin dışında varlığı pek bilinmeyen “sponsored” ve “ugc” etiketlerini de kullanabilir ve backlink çeşitliliğinizi artırabilirsiniz.

Makale İçi Bağlantılar: Aldığınız backlinklerin özellikle doğal olarak görünmesi, okuyucuları tıklamaya teşvik etmesi ve yazı içlerinde kullanılması da dolaylı yoldan yükselmenizi sağlayacaktır.

Sayfa Aşırı 301 Yönlendirmesi: İngilizcesi “redirect chain” olan 301 zinciri hem tarama bütçenize, hem server kaynaklarınızın tüketimine hem de kullanıcı deneyimine olumsuz etki edecektir.

İç Linkte Çapa Metin Kullanımı: Çapa metinler ilgili linkin ne ile alakalı olduğunu botlara en iyi şekilde ifade eden araçlardır. Bu nedenle, tıklanabilir olduğunu göstermek şartıyla doğru anchor text kullanımı önemlidir.

Link Title Kullanımı: Yüksek HTML standartlarına uyum sağlamak istiyorsanız, aldığınız backlinklerde link title attribute özelliğini kullanmalısınız. Bu sayede linkin ne ile alakalı olduğunu örümceklere daha rahat anlatma fırsatı yakalayabilirsiniz.

Lokal tld siteden backlink: Özellikle lokal olarak bir ülkeye hizmet veren bir siteniz varsa, ilgili ülkenin uzantısına sahip web sitelerinden alınan backlinkler ekstra fayda sağlayacaktır. Türkiye için com.tr, Azerbaycan için .az ya da Almanya için .de uzantılı siteleri hedefleyebilirsiniz.

Makale başındaki backlink: İçeriğin başlarında olan linklerin, örümcekler tarafından daha çok önemsendiğini gösteren bilimsel çalışmalar mevcut.

Sayfada backlinkin nerede olduğu: Link alınan sayfayı salt html haliyle (CSS ve JS kapatılarak) inceleyip tüm linkler içerisinde hangi sırada bulunduğunu görün. Eğer çok altlarda kalıyorsa, önemli olduğunu göstermek için yukarılara taşıma fırsatları arayın.

Link veren domain alakası: Backlink aldığınız web sitesinin sizin web sitenizle ne kadar alakalı olduğu oldukça hayati bir öneme sahip.

Link veren sayfa alakası: Aynı zamanda link aldığınız sayfa ile linkin verildiği sayfanız arasında da semantik olarak bir ilişki olması gerekiyor.

Link veren sayfa başlığında anahtar kelime: Backlink aldığınız sayfanın meta title bölümünde mutlaka odak anahtar kelimelerinizden bir tanesini bulundurmaya özen gösterin.

Popüler siteden gelen bağlantı: Tanıtım yazısı veya farklı yollardan backlink alacağınız sitelerin sektör içerisindeki trend artışı bağlantı kalitesini önemli ölçüde etkileyecektir. Işık gördüğünüz sitelerle iş birliği yapmaktan korkmayın.

Popülariteyi kaybeden siteden gelen bağlantı: Bilinirliği kaybetmeye başlamış ve unutulmaya yüz tutmuş web sitelerinden gelen bağlantılar zamanla mevcut değerini kaybedeceği için bu tarz sitelerle çalışmamanız daha sağlıklı olacaktır.

Hub’lardan gelen link: Köşe taşı içeriklerden, yani bir web sitesinin en değerli sayfalarından alacağınız backlinkler diğerlerine göre çok daha fazla fayda sağlayacaktır.

Otoritelerden gelen link: Sektörünüzde otorite olarak görülen web sitelerinden backlink almaya özen gösterin.

Wikipedi gibi kaynaklardan gelen link: İnternete doğru bilgi üreten, global veya ulusal anlamda markalaşmış sitelerden çıkan backlink, her sektördeki sitelere olumlu katkı sağlayacaktır.

Linkin geldiği sayfanın etrafındaki kelimeler: Gelen bağlantının öncülü ve ardılı anahtar kelimeler hatta makale içerisinde semantik olarak yerleştirilmiş tüm anahtar kelimeler sizin yükselmeniz için destek olacaktır.

Backlink yaşı: Sitenize gelen backlinkin ne kadar eski olduğu önemlidir. Bu tarz linkleri kaybetmemek için elinizden geleni yapın.

Doğal backlink profili: Sitenize gelen linklerin doğal bir şekilde dağılım göstermesi oldukça önemli. Sitenizin herhangi bir Google algoritma güncellemesine takılmaması için; çapa metinler, link tipleri ve site profillerinin homojen dağılım göstermesi gereklidir.

Bağlantı alışverişi: Karşılıklı olarak bağlantı çıkılan web sitelerinin spam olarak algılandığı biliniyor. Bu tarz işlemleri sıklıkla gerçekleştirirseniz, sitenizin bir anda sıralamalardan kaybolduğunu görebilirsiniz.

Kullanıcı tarafından oluşturulan link: Siteye üye olup herkesin link ekleyebileceği yapıda olan sitelerden gelen backlinkler Google tarafından kesinlikle göz ardı ediliyor. Dolayısıyla sitenizi wordpress.org, toplist ya da tanıtım sitelerine manuel olarak eklemenizin hiçbir faydasını görmeyeceksiniz.

301 linkleri: Siteniz üzerinden bulunan linklerin hiçbirinin 301 yönlendirmesine sahip olmamasına özen gösterin. Bunun için Screaming Frog kullanarak düzenli kontrollerinizi yapabilirsiniz.

Schema.org kullanımı: Neredeyse tüm otoritelerin dikkate aldığı, bir web sitesinin ekstra performans göstermesini sağlayan bu yapısal veri aracını mutlaka kullanın.

Sayfadan çıkan toplam link sayısı: Sitenize backlink veren sayfadan çıkan toplam link sayısı ne kadar az ise o kadar kaliteli backlinke sahipsiniz demektir.

Forum linkleri: Forumlardan gelen linkler genellikle “nofollow” olarak çıkılır. Sayfanızın rank değerine doğrudan bir etkisi olmasa da; forum kitlesi ile sizin hedef kitleniz benzerlik gösteriyorsa, kullanıcıların siteniz üzerinde göstereceği pozitif etkinlikler size artı puan olarak geri dönecektir.

Tüm siteden alınan link: Bir web sitesinden size binlerce link gelmesinin pratikte hiçbir faydası yoktur. Örneğin, bir başka siteden footer link aldığınızda Google bunların hepsini tek bir linke indirgeyerek hesaplamalarını yapacaktır.

YAZAR HAKKINDA

Mehmet Ali Yassı

SEO Eğitmeni ve Danışmanı

Mehmet Ali, yıllardır bulunduğu internet sektöründe birçok projede deneyim kazanarak bugüne geldi. Bu yolda öğrendiği tüm dersleri başkalarına da öğretebilmek için Seotrio markasını kurdu. Seotrio kurulduğundan beri, yüzlerce insanın çevrimiçi işlerini büyütmek için yeni stratejiler geliştirdi ve eğitimler verdi.