Site Hızı

Mehmet Ali Yassı

Nedir?

Google’ın arama sonuçlarında sıralama yapabilmesi için yüzlerce seo kriteri bulunuyor. Yapılan resmi açıklamaya göre sitenin ne kadar hızlı olduğu da bu kriterlerden bir tanesi.

Sayfa yüklenme hızı olarak da bilinen bu terim, tıklanan linkteki tüm içeriğin ekrana bastırılmasına kadar geçen zamandır da diyebiliriz.

İnternet kullanıcılarının %25’i, eğer bir web sayfasının açılması 4 saniyeden uzun sürüyorsa o sekmeyi kapatmayı tercih ediyorlar.

Site hızı teknik olarak, bir web sayfasının kaynaklarının sunucudan çekilip, ziyaretçinin tarayıcısında görüntülenmesi arasında geçen süredir.

Ancak site hızının ölçümlenmesi göründüğü kadar basit olmayan, aslında oldukça karmaşık bir konudur.

Daha iyi anlayabilmek için birkaç teknik terimin bilinmesi önemli:

  • Fully Loaded Page (Sayfanın Tamamen Yüklenmesi): Web sayfasının tüm kaynaklarının ne kadar sürede çekildiği ile alakalıdır.
    En düz yoldan sayfa hızı ölçümü bu şekilde yapılabilir.
  • Time to First Byte (TTFB): Kaynakların yüklenme işleminin ne kadar sürede başladığı ile alakalı ölçümdür.
    Eğer bir sayfa yüklendiğinde bir süre beyaz ekranla karşı karşıya kalıyorsanız, bu süre pratikte TTFB’dir.
  • First Contextual Paint (İlk İçerik Boyaması): Ziyaretçinin site içeriğini okuması için gerekli kaynakların yüklendiği toplam süreyi ifade eder.
    Örneğin, bir blog sayfasının yüklenmesi toplamda 4 saniyeyi alıyor olabilir. Ancak, blog içeriğinin okunması için gereken kaynakların yüklenmesi de 1 saniyede tamamlanabilir. Bu durumda, FCP Değeri 1 saniye olacaktır. Yani, bu blog sayfası son kullanıcı için aslında gayet hızlıdır demektir.

Neden Önemlidir?

Google’ın sıralama algoritması günden güne değişiyor ancak 2018’den bu güne yapılan bir güncelleme var ki artık sayfa hızının majör bir SEO faktörü olduğunu gösteriyor.

  • Mart 2018’de, Google tarafından yapılan indeksleme de artık masaüstü görünümden çok mobil görünüm odaklı çalışılacağı açıklandı.
  • Temmuz 2018’de yapılan başka bir açıklamada ise, SEO sıralama faktörlerine mobil cihazlar için sayfa hızının eklendiği duyuruldu.
  • Kasım 2020’ye geldiğimizde, Google tarafından Core Web Vitals (Önemli Web Verileri) metriklerinin sıralama faktörlerinden birisi olduğu doğrulandı.

Hedef kitle hangi cihazı kullanıyor olursa olsun, gelişen teknoloji nedeniyle Google artık web sitelerinin mimarisini mobil görünüme bakarak inceliyor.

Uzun lafın kısası, mobilde yavaş yüklenen sitelere Google kötü gözle bakıyor. Hem kullanıcı deneyimi açısından hem de SEO açısında siteyi hızlı tutmak artık zorunlu hale geldi.

Google Site Hızını Nasıl Ölçüyor?

Google Chrome tarayıcısı direkt olarak son kullanıcıdan aldığı site hızı verilerini Google’ın sahip olduğu sunuculara gönderiyor.

Google Chrome tarafından toplanan bilgiler şu şekilde:

  • Ziyaret edilen sayfa adresi
  • Ziyaretçi gerçekleştiren kullanıcının IP adresi
  • Cihaz tipi (Masaüstü, Mobil, Tablet)
  • Cihazın internet bağlantısının hızı
  • Hız verileri (LCP, TTFB, FIP, FCP vs)

Sayfa Hızı Ne Kadar Olmalı?

Bir insanın göz kırpma süresi ortalama 400 milisaniyedir. Yani eğer sayfa yüklenme süresi yarım saniyenin altına düşerse, göz açıp kapayana kadar sayfa yüklenmiş olacaktır.

Bu verilen örnek mükemmel bir değere sahip ancak gerçek hayatta işler böyle yürümüyor.

Sayfa yüklenme hızı için resmi bir açıklama yok ama genel kanı sayfa hızının 3 saniyenin altında olması yönünde.

Bu bilgi ise, Google’ın yaptığı bir çalışmada mobil kullanıcıların %53’ünün 3 saniyede açılmayan sayfaları kapattığı detayından geliyor.

Hiçbir özel site hızı aracının değeri ve metriği Google tarafından doğrudan kullanılmıyor. Hatta Google’ın tam olarak hangi düzeyde kıyaslama yaptığı da bilinmiyor.

Google uzmanları tarafından önerilen tek şey şu: yapabildiğiniz en hızlı siteyi yapın.

Site Hızı Ölçme Araçları

Test My Site – Google tarafından hizmete sunulmuş bir mobil site hızı karşılaştırma aracı.

Lighthouse – Chrome geliştirici araçlarından birisi olan bu araç ile Core Web Vitals metrikleri ölçümlenebilir.

Pagespeed Insights – Lighthouse gibi Önemli Web Verileri’ni de ölçen bu araç, aynı zamanda hız konusunda en detaylı bilgileri sunan Google servisidir..

Web.dev – Yine Lighthouse ölçümlemelerine dayanan bir Google sayfa hızı ölçme aracı.

GTmetrix – Carbon60 tarafından geliştirilen bu araç, sayfa hızı konusunda oldukça detaylı rapor veriyor.

Pingdom – 2004 yılından bu yana hizmet veren bu araç ise yine sayfa hızı hesaplaması konusunda en çok kullanılan servislerden birisi.

PageSpeed Insights Nasıl Kullanılır?

Site hızı konusunda genel geçer birçok tavsiyede bulunulabilir. Örneğin, resimlerin boyutunu düşürmek akla ilk gelen tekniklerden bir tanesidir ancak her sayfa için özel çalışma yapmadıkça mükemmel sonuca ulaşılamaz.

PageSpeed Insights aracı, hem Core Web Vitals hem de diğer teknik konularda çok detaylı inceleme yapıyor ve sayfanın yavaş açılma sebebini mükemmel şekilde raporluyor.

Bu araç üzerinden hem masaüstü hem de mobil site deneyimiyle ilgili skor hesaplanabilir ancak Google daha sonradan Test My Site aracını hizmete aldı.

Test My Site aracına giriş yaptıktan sonra tek yapılması gereken sayfa adresini yazarak enter tuşuna basmak.

Dakikalar içerisinde Google tarafından mobil site hızının hesaplanıp, siteyi hızlandıracak önerilerle ilgili detaylı bir rapor alınabilir.

Site Nasıl Hızlandırılır?

Bir siteyi hızlandırmak için bir uzman tarafından detaylı çalışma gerekebilir ancak yapılması gereken en temel adımlar şunlardır:

1. Kaliteli Hosting

Kullandığınız hosting firması ve paketinizin kalitesi sayfa yüklenme hızına doğrudan etki eder. Dolayısıyla daha kaliteli bir firma ile çalışabilir ya da paketinizi yükseltme seçeneğine gidebilirsiniz.

2. Görselleri Sıkıştırma

Sitede kullanılan görsellerin boyutları sayfa hızına olumsuz etki edebilir. Öyle ki, bir web sayfasında kullanılan optimize edilmemiş bir gif, tek başına birkaç saniyede yüklenebilir.

3. Temiz Kodlama

Kullandığınız temanın ya da scriptin temiz bir kodlamaya sahip olduğundan, kaba tabirle “ağır” olmadığından emin olun.

Bunun yanında, sitenin HTML, CSS ve Javascript dosyalarını sıkıştırmayı deneyebilirsiniz.

4. Cache

Tarayıcı önbellekleme kullanarak, web sayfanıza gelen kullanıcılara statik dosyalarını hemen yükletebilirsiniz.

5. CDN (Content Delivery Network)

İyi bir CDN servisi kullanarak, kullanıcı deneyimi en üst düzeye çıkarabilir ve sitenizi oldukça hızlandırabilirsiniz.

6. AMP (Accelerated Mobile Pages)

Hızlandırılmış Mobil Sayfalar servisini kullanarak, web sayfalarının yüksek performans göstermesini sağlayabilirsiniz.

WordPress kullanıyorsanız, bunların hepsini bir arada yapacağınız eklentiler de mevcut.

Eğer cache kurulumu yapmak istiyorsanız; WP Rocket, WP Fastest Cache ya da Litespeed eklentilerinden bir tanesini tercih edebilirsiniz.

Görselleri sıkıştırmak için Smush ya da Shortpixel tercih edilebilir.

Bunların yanında Autoptimize eklentisi aracılığıyla, WordPress tarafındaki performans optimizasyonlarını kolayca yapabilirsiniz.

Özetle

Google resmi olarak sayfa hızının bir sıralama kriteri olduğunu ve hangi metriklerin önemli olduğunu duyurdu.

Aynı zamanda, kullanıcı deneyimine doğrudan etki ettiği için göz ardı edilmesi mümkün değildir.

Google’ın hizmete sunduğu özel servisleri kullanarak, sitede hız açısından hangi problemlerin olduğu kolayca tespit edilip çözülebilir. Sadece bu sorunların giderilmesi sayesinde bile, hem SEO performansınız artacak hem de ziyaretçiler siteden kaçmayacaktır.

YAZAR HAKKINDA

Mehmet Ali Yassı

SEO Eğitmeni ve Danışmanı

Mehmet Ali, yıllardır bulunduğu internet sektöründe birçok projede deneyim kazanarak bugüne geldi. Bu yolda öğrendiği tüm dersleri başkalarına da öğretebilmek için Seotrio markasını kurdu. Seotrio kurulduğundan beri, yüzlerce insanın çevrimiçi işlerini büyütmek için yeni stratejiler geliştirdi ve eğitimler verdi.