Schema.org (Yapılandırılmış Veri) Nedir ve Nasıl Kullanılır? - SEOtrio

Schema.org

Mehmet Ali Yassı
Mehmet Ali Yassı

Schema (Yapısal veri işaretlemesi), HTMl kodları arasında yerleştirilen ve arama motorlarının daha detaylı bilgi edinerek kendi kullanıcıları daha doğru sonuçlar göstermesine yarayan bir kod bloğudur.

Eğer web sitenizde Schema.org’a ait semantik işaretleme kodlarını kullanırsanız, Google’ın arama motoru sonuç sayfasında (SERP) daha detaylı açıklamalarla birlikte görüntülenirsiniz.

Ispanaklı Börek Zengin Sonuçları

Bunlara kısaca, rich snippets diyoruz.

Schema.org 2011 yılında Google, Bing ve Yahoo tarafından geliştirildi ve daha sonra Yandex’in de aralarına katılmasıyla en büyük arama motorlarının gözdesi olmayı başardır.

Dolayısıyla, sadece Schema yapısını kurup kullanmaya başlayarak, neredeyse bütün arama motorlarına daha doğru bilgi vererek daha iyi tıklama oranı elde edebilirsiniz.

Neden Önemlidir?

Schema’nın yani microdata verilerin doğrudan bir sıralama faktörü olduğunu söylemek pek mümkün değil.

Ancak, SERP’te diğerlerinden farklı (daha detaylı) görünen web sayfalarının daha yüksek tıklama oranlarına sahip olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla, tıklama oranının artması da dolaylı şekilde SEO performansını olumlu yönde etkileyecektir.

Schema Org

Schema’nın faydaları:

  • Google tarafından daha kolay anlaşılır bir web sayfasına sahip olursunuz.
  • Arama motoru kullanıcıları daha alakalı içerikleri rahatlıkla bulurlar.
  • Site sahipleri Google’da Knowledge Graph gibi alanlarda da yer edinerek markalaşma sürecini hızlandırırlar.

Yani kısaca, Schema Markup kullanarak Google’ın sitenizi anlamlandırmasına yardım edebilir ve bunun karşılığı olarak da dolaylı yoldan SEO performansında artış yaşarsınız.

Rich Snippets (Zengin Sonuçlar)

Rich snippet, Google’ın arama sonuç ekranında ekstra olarak verdiği bilgilerin yer aldığı alandır. Genellikle, kullanıcı puanlamaları, yemek tarifi detayları ya da filmlerin detaylı bilgileri şeklinde karşımıza çıkabilirler.

Knowledge Graph (Bilgi Grafiği)

Schema işaretlemesi ayrıca Google’ın bilgi kartı ya da grafiği alanı altında görüntülenmenize yardımcı olur. Google’ın kendi bilgi kaynakları arasında ilişkileri anlamlandırarak kendi kullanıcılarına ekstra bilgi gönderdiği bu alanda yer alabilirsiniz.

Yani kısaca, yapısal veriler SEO için oldukça önemlidir. Doğru bir şekilde yapılandırdığınız Schema Markup, sıralamaya doğrudan etki etmese de dolaylı yoldan daha iyi bir performans göstermenizi sağlayacaktır.

Nasıl Çalışır?

Yapılandırılmış veriler, arama motorlarının sitenizi kategorilendirmesi ve indekslemesi aşamasında onlara kolaylık sağlar. Mikroveriler ise HTML5 ile çalışan, en yaygın biçimlendirme dilidir denilebilir.

Bu ikisinin bir araya getirildiği Schema.org yapısı; birçok alanda farklı tipten kod bloklarının yer aldığı gelişmiş bir yapı setidir.

Genellikle aşağıdaki yapılar sıklıkla kullanılır:

  • Creative work
  • Event
  • Medical entity
  • Organization
  • Person
  • Businesses and organizations
  • Place
  • Recipes
  • Videos
  • FAQ’s

Listenin tamamına ulaşmak ve neler yapabileceğinizi daha iyi anlamak için Schema.org’un tüm işaretleme biçimlerini bu sayfadan görebilirsiniz: https://schema.org/docs/full.html

Mobilde Çalışır Mı?

Evet, yapılandırılmış veriler mobil dahil birçok kanalda görüntülenir. Hatta günümüz teknolojisine bakarak en yoğun görüntülenmelerin mobil tarafından geldiği de açıktır.

Schema Nasıl Kurulur?

Schema yapısı itibariyle kurulumu konusunda zor görünebilir ancak biraz dikkatli incelediğinizde korkulacak hiçbir şey olmadığını anlayacaksınız.

1. Kod bloğunuzu oluşturun.

Eğer yapabiliyorsanız Schema’yı kendiniz de yazabilirsiniz ancak inanın buna hiç gerek yok.

Wordpress kullanıyorsanız, Schema kurulumunu otomatik olarak yapabileceğiniz birçok eklentiyi kullanabilirsiniz.

Person Schema Örneği

Eğer Wordpress ya da benzer bir CMS kullanmıyorsanız, Schema kurulumunda yardım alabileceğiniz onlarca servisten birisini kullanabilirsiniz.

2. Kodunuzu test edin.

Oluşturduğunuz Schema bloğunu test etmek için hem Schema İşaret Doğrulayıcı servisini kullanabilirsiniz: https://validator.schema.org/

3. Kodu siteye entegre edin.

Oluşturduğunuz kodu bir türlü sitede çalıştırmanız ve arama motoru örümceklerinin ziyaretleri esnasında bu markup ile karşılaşmalarını sağlamanız gerekiyor.

  • HTML’inize ekleyin: JSON-LD formatında oluşturduğunuz kod bloğunu doğrudan sitenizin <head> ya da <body> etiketleri arasına yerleştirmelisiniz.
  • Google Tag Manager kullanın: GTM kullanmayı biliyorsanız çok daha pratik bir şekilde Yapılandırılmış Verilerinizi sitenizde çalıştırabilirsiniz.
  • Altyapınızın özelliğini kullanın: Sitenizi barındırdığınız altyapı ya da temanızın doğrudan kod ekleyebildiğiniz bölümleri varsa, Schema’nızı bu alana yapıştırarak entegrasyonu tamamlayabilirsiniz.

Özetle

Schema ve Yapılandırılmış Veriler yeni nesil arama motorlarının en çok önem verdiği konuların başında olmasına rağmen birçok web sitesi sahibi karmaşık görünmesi nedeniyle bir adım geride duruyorlar.

Ancak, yukarıda da belirttiğimiz üzere Schema kurmak temel seviyede kod bilgisi dahi gerektirmez.

Dolayısıyla, SERP’te bir adım öne geçmek ve tıklama oranlarını olabildiğince artırıp daha iyi SEO performansı yakalamak için mutlaka bu konuda çalışma yapmalısınız.

Eğitmen Hakkında

Mehmet Ali Yassı SEO Eğitmeni ve Danışmanı
Mehmet Ali, yıllardır bulunduğu internet sektöründe birçok projede deneyim kazanarak bugüne geldi. Bu yolda öğrendiği tüm dersleri başkalarına da öğretebilmek için SEOtrio markasını kurdu. SEOtrio kurulduğundan beri, yüzlerce insanın çevrimiçi işlerini büyütmek için yeni stratejiler geliştirdi ve eğitimler verdi.
Mehmet Ali Yassı
ÖNCEKİ YAZI
İçerik Denetimi
SONRAKİ YAZI
Mobil Uyumluluk
Daha Fazla Konu SEO'yu öğrenmek için diğer kategorilerimize de göz atın.
TÜM KONULAR

İçerik Optimizasyonu

İçerik Optimizasyonu Devamını Gör

Backlink

Backlink Devamını Gör

Anahtar Kelime Analizi

Anahtar Kelime Analizi Devamını Gör
Bültenimize Abone Ol
E-postanıza kutunuza her hafta düzenli olarak SEO bülteni gönderiyoruz. Spam yapmadan; sektördeki yenilikleri ve haberleri, en güncel teknikleri sizlere gönderiyoruz. Dilediğiniz zaman ayrılabilirsiniz, hemen abone olun.
Ücretsiz SEO Kitabı
Özenle hazırladığımız SEO rehber kitabını hemen ücretsiz edinin. 80 sayfalık bu e-kitapla; daha önce görmediğiniz teknikleri öğrenecek ve hızlı bir başlangıç yapabileceksiniz.
SEOtiro Mobil Logo