Ahrefs - SEOtrio

Ahrefs

Mehmet Ali Yassı
Mehmet Ali Yassı

Ahrefs, bir web sitesinin tüm SEO problemlerine çözüm bulabilecek ve organik aranma performansını artıracak araçlar sunan ücretli bir servistir.

İçerisinde anahtar kelime araştırması, rakip analizi, site içi SEO analizi, sıralama takibi ve çok daha fazlasını yapabileceğiniz birbirinden kaliteli araçlar mevcut.

Rakiplerine kıyasla birçok alanda en önde gelen algoritmalara ve veritabanına sahiptir. Hatta bu alanda, ahrefs ve semrush’a ayrı bir yer açmak gerekir. Zira diğer SEO servisleri toplam kalite anlamında bu iki hizmetinin yanına dahi yaklaşamıyor.

Ücretli Mi?

Ahrefs’in 7 gün için 7$ ödeme yaparak kullanabileceğiniz bir deneme sürümü mevcut.

Ahrefs Ücretleri

Eğer ahrefs’i kullanmaya devam etmek isterseniz premium paketlerden birisine geçiş yapmak zorundasınız:

  • Lite: 99$ / ay
  • Standard: 179$ / Ay
  • Advanced: 399$ / Ay
  • Agency: 999$ / Ay

Bunun yanında ahrefs’i kısıtlı özellikleriyle sadece kendi siteleriniz için kullanmak isterseniz Ahrefs Webmaster Tools’u kullanabilirsiniz: ahrefs.com/awt

Ahrefs Metrikleri

Ahrefs Rank (AR): Ahrefs Rank sistemi, veritabanındaki tüm web sitelerinin backlink profillerini inceleyerek backlink adedine ve kalitesine göre sıralar. Bir web sitesini ne kadar çok ve kaliteli backlinke sahipse AR değeri o kadar düşük olur. Şu anda Ahrefs Rank’ta birinci sırada facebook, ikinci sırada twitter ve üçüncü sırada youtube bulunmaktadır.

Ahrefs AR

UR: Sayfa özelinde backlink analizine göre verilmiş puandır. Bu puanlamada aralık logaritmitkir.

Yani 20 ile 30 arasındaki fark 70 ile 80 arasında olan fark farklıdır. 20’den 30 değerine yükselmek 70’ten 80 değerine yükselmekten çok daha kolaydır.

DR: Bir web sitesinin backlink profilinin veritabanındaki diğer sitelere kıyasla 100 puanlık ölçekte gücünü gösterir. Esasen Ahrefs Rank’ın (AR) daha az ayrıntılı sürümüdür.

UR ve DR

Backlinks: Toplam backlink sayısını gösterir.

Referring Domains: Yönlendirilen alan adları şeklinde çevirebileceğimiz bu değer, hedef web sitesinin kaç farklı alan adından backlink aldığını gösterir.

KD: Keyword difficulty yani anahtar kelime zorluğu. Ahrefs bu zorluk değerini hesaplarken. genellikle SERP raporundaki ilk 10 sitenin backlink analizini yapar. Bu metriği %100 doğru kabul etmek sizi yanıltır. Ancak düşük rekabetli anahtar kelime arıyorsak maksimum bir değer belirleyerek işlem yapmak işe yarayabilir. Örneğin TO kısmında 10 yazarak biraz daha düşük rekabetli anahtar kelimeleri bulabilirsiniz.

Ahrefs Araçları

Keywords Explorer Aracı

Ahrefs paneline erişim sağladıktan sonra üst menüde bulunan Keywords Explorer’a tıklayarak panele erişebilirsiniz.

Keywords Explorer Aracı

Keywords Explorer paneli üzerinden hedef anahtar kelimenize ait envai çeşit raporu, yeni anahtar kelime önerilerini ve metrikleri edinebilirsiniz. Anahtar kelime araması yapmak için hedef anahtar kelimemizi arama kısmına yazıp sağ alt taraftan hedef ülkeyi seçerek arama yapmamız gerekmektedir.

Site Explorer Aracı

Ahrefs paneline erişim sağladıktan sonra üst menüde bulunan Site Explorer’a tıklayarak araca erişebilirsiniz

Site Explorer paneli üzerinden bir web sitesinin detaylı backlink analizi yapılabilir, sıralamaya giren anahtar kelimelerini bulabilir veya organik trafik raporlarını görebilirsiniz. Kısaca bu panelden bir web sitesinin röntgenini çekebilirsiniz.

Site Explorer Arama Seçenekleri

Arama kısmına linkinizi yazdıktan sonra sağ tarafta bulunan 4 farklı seçeneği göreceksiniz.

Site Explorer Aracı

Bunlar hedef web sitesinin analizinin hangi şekilde yapılacağıyla ilgilidir. Yeni bir projeye başlarken veya analiz esnasında hangisini seçeceğiniz çok önemlidir. 4 farklı arama modu bulunmaktadır:

*.domain/* - Domain with all its subdomains

Bu seçenek ile hedef web sitesinin tüm subdomainleri ile birlikte analizi yapılır. Örnek olarak, r10.net sitesini ve onun subdomaini olan analiz.r10.net adresini ele alalım.

Bu seçenek seçiliyken r10.net şeklinde bir arama yaptığınızda; hem r10.net adresi hem de analiz.r10.net adresi de analiz edilir.

analiz.r10.net şeklinde bir arama yaparsanız; hem analiz.r10.net adresi analiz edilirken hem de varsa onun alt alan adları analiz edilecektir.

domain/* - Domain without subdomains

Bu seçenek ile hedef web sitesinin subdomainleri hesaba katılmadan analiz yapılır.

r10.net şeklinde arama yaparsanız, analiz.r10.net’in sonuçları gösterilmeden sadece ana alan adının raporları önünüze gelecektir.

Prefix – domain.com/path/*

Bu seçenek ile sadece spesifik bir yolun analizini yapabilirsiniz.

Örneğin r10.net/google-adsense şeklinde arama yaptığınızda forumun bu kategorisine ait sayfanın analizi ve onun alt yolu olan https://www.r10.net/google-adsense/2509356-raporu-nasil-okumaliyim.html sayfasının da analizi yapılacaktır.

Prefix – domain.com/path/*

Bu seçenek ile sadece spesifik bir URL’in analizini yapabilirsiniz.

Örnek olarak, bu seçenek ile r10.net/google-adsense şeklinde arama yaparsanız sadece bu yola ait analizi yapabilirsiniz.

Content Explorer Aracı

Ahrefs’in rakiplerinde örneği bulunmayan Content Explorer aracını inceleyerek panelin kullanım detaylarını bitireceğiz. Bu araç ile doğrudan web’de bulunan makalelere erişim sağlayacaksınız.

Content Explorer

Üst menüden Content Explorer’a tıklayın.

Hangi konuda içerik araştırması yapacaksak kutucuğa bunu yazdıktan sonra sağdaki açılır menüden seçim yapacağız.

Burada bulunan In title seçimi ile sayfanın başlığında “gezilecek yerler” terimini içeren makaleleri bulabilirsiniz. In content seçeneği ise içerisinde ilgili terimi barındıran makaleleri raporlayacaktır.

In URL seçimi ise sayfanın linkinde bu anahtar kelimeyi barındıran sayfaları önünüze getirir. İlk seçenek Everywhere ise bu anahtar kelimenin nerede olduğuna bakmadan tüm sonuçları karşınıza

getirecektir. Everywhere ile devam edelim…

Content Explorer Filtreleri

All Pages: Yalnızca bir defa yayımlanmış ve kaderine bırakılmış (Published once) makaleleri veya içeriği güncellenmiş makaleleri (Republished) ayırt etmenizi sağlar.

Published: Buradan ilgili web sayfanın (makalenin) ilk olarak ne zaman yayına alındığını filtreleyebilirsiniz.

First published: Makalenin ilk olarak ne zaman yayımlandığını filtreler.

All languages: Bu kısımda yayın diline göre filtreleme yaparsınız.

Live & Broken: Sayfanın hala yayında mı yoksa 404 hatası mı verdiğini buradan filtrelersiniz.

Kullanışlı Ahrefs Özellikleri

Competing Domains

Rakibinizi analiz ettiniz ancak yetmedi, daha fazla konu başlığına ve sektörün diğer güçlü web sitelerinin verilerine ihtiyacınız var. Ya da kendi web sitenizi en çok zorlayan rakiplerinizi görmek istiyorsunuz.

O zaman Competing Domains raporuyla yolumuza devam ediyoruz.

Raporu incelediğimizde r10.net’in en büyük rakibinin wmaraci.com olduğunu görüyoruz.

Competing Domains Aracı

Bunu daha iyi anlayabilmek için rapordaki kavramları anlamaya çalışalım:

Keyword unique to target: Analiz ettiğimiz sitenin (Şu an için r10.net) sıralamada olduğu ancak rakip sitenin sıralamaya giremediği anahtar kelime sayısı. Intersection graph kolonunda açık mavi renk ile gösteriliyor.

Common keywords: Her iki web sitesinin de sıralamada olduğu anahtar kelime sayısı. Intersection graph kolonunda yeşil renk ile gösteriliyor.

Common keywords, %: Ortak anahtar kelimelerin tüm anahtar kelimelere oranı. Bu orana göre en büyük rakibiniz tespit ediliyor.

Keywords unique to competitor: Rakip sitenin sıralamada olduğu ancak analiz ettiğimiz web sitesinin sıralamaya giremediği anahtar kelime sayısı. Intersection graph kolonunda açık sarı ile gösteriliyor.

Content Gap

Content Gap ile bir sitenin sıralamada olduğu ancak diğerlerinin olmadığı anahtar kelimeleri tespit edebilirsiniz.

Örneğin, rakiplerinizin ziyaretçi topladığı ancak sizin sitenizin hiç hit elde edemediği kelimeleri bulmak için bu aracı kullanabilirisiniz.

Content Gap

Web sitelerinizi doğrudan domain olarak ya da sayfa özelinde kıyaslayabilirsiniz. Şimdi kısaca Content Gap ekranını tanıyalım:

Ekranda karşınıza toplam 4 adet metin giriş alanı gelecektir. Alt tarafta bulunan “But the following doesn’t for” kısmında otomatik olarak analizini yaptığımız sitenin linki gelecektir. Yukarıda bulunan “Show keywords that the below targets rank for” alanlarına ise kıyas yapmak istediğiniz sitelerin linklerini girebilirsiniz.

Arama yapmadan önce “At least one of the targets should rank in top 10” seçeneğini aktif ederseniz; kıyas yapmak istediğiniz web sitelerinin anahtar kelimelerinden en az bir tanesinin arama sonuçlarında ilk 10’da olmasını istediğinizi belirtmiş olursunuz. Böylece alakasız anahtar kelimelerin raporlanmasının önüne geçebilirsiniz.

Site Audit

Bu araç sayesinde web sitenizdeki teknik SEO problemleri tespit edip raporunu alabilirsiniz. Yani kısaca, Screaming Frog bir masaüstü yazılımı olarak ne yapıyorsa bu da benzer işleri web ortamında yapıyor diyebiliriz.

Raporda hemen hemen her türlü teknik SEO problemi denetleniyor. Görseller, robots.txt, kırık linkler, sunucu hataları ve çok daha fazlası…

Özetle

Eğer profesyonel anlamda SEO ile ilgileniyorsanız ya da web sitenize değer veriyorsanız mutlaka profesyonel bir servise ihtiyacınız var demektir.

Bu nedenle, akla ilk gelen seçenekler biri olan Ahrefs’i mutlaka denemelisiniz.

7$ ödeme yaparak bir haftalık analizle hem kendi sitenizin hem de tüm rakiplerinizin verilerini de alabilirsiniz. Eğer deneme sürümününden sonra devam etmek isterseniz premium bir pakete de geçebilirsiniz.

SEO yaparken bu tür bir hizmetin elinizin altında olmaması demek savaşa silahsız katılmak demektir.

Eğitmen Hakkında

Mehmet Ali Yassı SEO Eğitmeni ve Danışmanı
Mehmet Ali, yıllardır bulunduğu internet sektöründe birçok projede deneyim kazanarak bugüne geldi. Bu yolda öğrendiği tüm dersleri başkalarına da öğretebilmek için SEOtrio markasını kurdu. SEOtrio kurulduğundan beri, yüzlerce insanın çevrimiçi işlerini büyütmek için yeni stratejiler geliştirdi ve eğitimler verdi.
Mehmet Ali Yassı
ÖNCEKİ YAZI
Cache
SONRAKİ YAZI
Google Trends
Daha Fazla Konu SEO'yu öğrenmek için diğer kategorilerimize de göz atın.
TÜM KONULAR

İçerik Optimizasyonu

İçerik Optimizasyonu Devamını Gör

SEO'nun Temelleri

SEO'nun Temelleri Devamını Gör

Anahtar Kelime Analizi

Anahtar Kelime Analizi Devamını Gör
Bültenimize Abone Ol
E-postanıza kutunuza her hafta düzenli olarak SEO bülteni gönderiyoruz. Spam yapmadan; sektördeki yenilikleri ve haberleri, en güncel teknikleri sizlere gönderiyoruz. Dilediğiniz zaman ayrılabilirsiniz, hemen abone olun.
Ücretsiz SEO Kitabı
Özenle hazırladığımız SEO rehber kitabını hemen ücretsiz edinin. 80 sayfalık bu e-kitapla; daha önce görmediğiniz teknikleri öğrenecek ve hızlı bir başlangıç yapabileceksiniz.
SEOtiro Mobil Logo