Content Gap (İçerik Boşluğu) Nedir? (Güncel) - SEOtrio

Content Gap

Mehmet Ali Yassı
Mehmet Ali Yassı

İçerik boşluğu, mevcut içeriklerinizi daha iyi hale getirebilmek amacıyla kullanılan bir SEO yöntemidir.

İçerik boşluklarını tespit edip kullanabileceğiniz alanlar şunlardır:

  • Sayfalar
  • Makaleler
  • İndirilebilir içerikler
  • Sosyal medya

Neden Önemli Midir?

İçerik boşluğu (Content Gap) yöntemini kullanmanın temel amacı internette bulunan en kapsamlı içeriğe sahip olmaya çalışmaktır.

İçerik Boşluğu

Kullanıcıların arama niyetine uygun olarak tüm sorularına yanıt verdiğinizde dolaylı yoldan tüm SEO sıralama faktörlerini pozitif yönde yükselterek daha iyi sıralamalar elde edebilirsiniz.

Örneğin daha iyi bir içerikle ziyaretçilerin bekleme süresi artacak, pogo-sticking yapan kullanıcı sayısı azalacak ve dönüşüm oranlarınız önemli ölçüde artacaktır.

Nasıl Tespit Edilir?

Site İçi İçerik Boşluğu

Site içinde yaptığınız denetimlerle, kullanıcılara neler sunduğunuz ve rakiplerinizden hangi yönlerinizin geride kaldığınızı anlamanız gerekebilir.

Örneğin; Xiaomi marka akıllı telefonlar için yedek parça satan bir e-ticaret sitenizin olduğunu varsayalım. Bu mağazada en sık aranan ürünleri bulundurmak belli seviyede satış yapmanızı sağlayacaktır. Ancak bu marka akıllı telefonların her modelinin yedek parçalarını bulunduran rakibinizin dönüşüm oranları sizden daha yüksek olacaktır.

Daha yüksek dönüşüm oranı daha iyi kullanıcı deneyimi demektir. Daha iyi kullanıcı deneyimi sunan siteler ise Google’ın gözünde daha değerlidir.

Böyle niş bir alanda hizmet veriyorsanız, mağazaya (siteye) gelen her kullanıcının her türlü problemine yanıt vermek zorundasınız.

Rakiplere Göre İçerik Boşluğu Tespiti

Bu türden yapılan çalışma size rakiplerinizin sıralamada olduğu ancak kendi sitenizin ziyaretçi elde edemediği anahtar kelimeleri tespit etmeyi sağlar.

Bu sayede hem siteye gelen ziyaretçi sayısında artış olacak hem de daha kapsamlı bir içeriğe sahip olacaksınız.

Bu noktada ilk olarak SERP analizi yapmak ve arama niyetini çözmek gerekir:

  • Makaleler güncel mi? Eğer rakiplerinizin içerikleri sizinkine göre daha güncelse aradığınız boşluk bu olabilir. Örneğin, “DNS adresleri” sorgusunda her zaman en güncel içerikler sıralamada daha iyi yer elde eder.
  • Kullanıcı deneyimi iyi mi? Rakipleriniz sizden daha iyi bir deneyim sunuyorsa sıralamada sizden daha iyi sonuçlar elde edebilir. Örneğin; infografikler, videolar, podcast ya da görseller. Ayrıca okunabilirlik, site hızı ya da tasarım da bir siteyi diğerlerinden farklı kılabilir.
  • Kapsamlı mı? Rakiplerin kullanıcıların arama niyetine göre mi sayfayı hazırlamış? Bu türden hazırlanıp potansiyel ziyaretçilerinin her türlü sorusuna yanıt veren sayfaların sıralamaları her zaman daha iyi olacaktır.

Kapsamlı İçerik

  • Öne çıkan bir detay var mı? Bazen tek bir detay bile bir web sayfasını kolaylıkla diğerlerinden öne çıkarabilir. Örneğin, konu hakkında ücretsiz bir e-kitap dağıtan blog ya da potansiyel müşterilerine ücretsiz tester gönderen bir parfüm satış sitesi daha iyi sıralama elde edebilir.

Rakiplerin Anahtar Kelimelerini Bulma

Sizi doğrudan hedefe götüren yöntemlerden birisi de rakiplerinizin sıralamada olduğu kelimeleri tespit edip bunlara yönelik SEO çalışması yapmaktır.

Doğrudan rakip olarak gördüğünüz web sayfalarının hangi kelimelerden ziyaretçi elde ettiğini ahrefs ve semrush gibi profesyonel araçlardan tespit edebilirsiniz.

Ahrefs

1. Ahrefs Site Explorer aracına giriş yapıp sitenize ya da sayfasına ait URL’i aratın.

2. Sol menüde bulunan Content Gap raporuna geçiş yapın.

3. Burada rakiplerinizin seçimini doğru yapıp onlara ait URL’leri girin.

4. Eğer rakiplerinizin kim olduğunu bilmiyorsanız yine sol menüden Competiting Domains raporuna göz atabilirsiniz.

Semrush

Yine ahrefs gibi semrush’ta da içerik boşluğu analizi yapabileceğiniz bir araç mevcut.

1. Semrush’a giriş yaptıktan sonra sol menüden Keyword Gap raporuna tıklayın.

2. Root domain kısmına kendinize ait URL’i yazın.

3. Ahrefs’ten farklı olarak diğer alanlarda size otomatik olarak rakiplerin URL’leri gelecektir. İster bunlardan isterseniz kendi tespit ettiğiniz URL’leri yazarak Compare butonuna basın.

Özetle

Düzenli aralıklarla yapılan içerik boşluğu (content gap) çalışmaları sizi her zaman rakiplerinizden birkaç adım öne taşır.

Google’ın ve diğer arama motorların algoritmaları geliştikçe web sayfalarının kullanıcı deneyimine verdiği önem de artıyor. Bu makalede anlatılan yöntemler ile kullanıcı deneyimini en üst düzeyde tutabilirsiniz.

Açıkçası tersine mühendislik yapıyoruz diyebiliriz.

Son olarak, içerik boşluğu çalışmalarınızı yılda birkaç defa yapmanız önem arz ediyor. Örneğin, her üç ayda bir rapor alarak her zaman güncel kalmayı başarabilirsiniz.

Eğitmen Hakkında

Mehmet Ali Yassı SEO Eğitmeni ve Danışmanı
Mehmet Ali, yıllardır bulunduğu internet sektöründe birçok projede deneyim kazanarak bugüne geldi. Bu yolda öğrendiği tüm dersleri başkalarına da öğretebilmek için SEOtrio markasını kurdu. SEOtrio kurulduğundan beri, yüzlerce insanın çevrimiçi işlerini büyütmek için yeni stratejiler geliştirdi ve eğitimler verdi.
Mehmet Ali Yassı
ÖNCEKİ YAZI
DA ve PA Nedir
SONRAKİ YAZI
İçerik Denetimi
Daha Fazla Konu SEO'yu öğrenmek için diğer kategorilerimize de göz atın.
TÜM KONULAR

İçerik Optimizasyonu

İçerik Optimizasyonu Devamını Gör

Backlink

Backlink Devamını Gör

Teknik SEO

Teknik SEO Devamını Gör
Bültenimize Abone Ol
E-postanıza kutunuza her hafta düzenli olarak SEO bülteni gönderiyoruz. Spam yapmadan; sektördeki yenilikleri ve haberleri, en güncel teknikleri sizlere gönderiyoruz. Dilediğiniz zaman ayrılabilirsiniz, hemen abone olun.
Ücretsiz SEO Kitabı
Özenle hazırladığımız SEO rehber kitabını hemen ücretsiz edinin. 80 sayfalık bu e-kitapla; daha önce görmediğiniz teknikleri öğrenecek ve hızlı bir başlangıç yapabileceksiniz.
SEOtiro Mobil Logo