Bekleme süresi ya da sayfada kalma süresi olarak da bilinen dwell time, bir kullanıcının arama motorundan gelmesi ile tekrar SERP sonuçlarına dönmesi arasında geçen zamanı gösteren bir metriktir.
Sayfada kalma süresi Google tarafından bir sıralama faktörü olarak kabul edilir.
Neden Önemlidir?
Google sayfada kalma süresini takip eder mi ya da SEO kriteri olarak kabul eder mi?
Google tarafından bu konuda resmi bir kaynak yok fakat zaten Google’ın kendi algoritmasını da resmi olarak açıklamasını beklemiyoruz.
Yapılan çalışmalar ve bazı ipuçlarından yola çıkarak sayfada kalma süresinin bir SEO sıralama faktörü olduğunu söyleyebiliriz.
Nasıl Ölçülür?
Bekleme süresi Google Analytics ya da Yandex Metrica gibi üçüncü parti araçlarla doğrudan ölçümlenemez. Bu metrik daha çok arama motorlarının kendi tarayıcıları üzerinden takip ettiği sürelerdir. Örneğin: Google Chrome, Yandex, Edge.
Ancak bekleme süresine paralellik gösteren başka değerleri kullanabiliriz. Örneğin, ortalama oturum süresi (Average session duration) bize benzer bir anlam ifade eder.
Bu metrikle beraber hemen çıkma oranının da incelenmesi daha doğru analize yardımcı olabilir.
Sayfada Geçirilen Ortalama Süre (Average time on page) ise, bir sayfada geçirilen toplam sürenin, toplam sayfa görüntüleme sayısından çıkış sayısının çıkarılmasıyla elde edilmesiyle hesaplanır.
Bu metrikle bekleme süresi ile temelde farklılık gösterir çünkü burada sayfayı ziyaret eden bütün kullanıcıların takibi yapılır. Örneğin, sosyal medyadan gelen kullanıcıların davranışları da bu noktada hesaba dahil edilir.
Google Analytics üzerinde bekleme süresine paralellik gösteren ortalama oturum sürelerini incelemek için:
- Analytics hesabınıza giriş yapın.
- “Davranış” -> “Site İçeriği” -> “Açılış Sayfaları” raporuna tıklayın.
- Üst panelden segmenti organik trafik olarak ayarlayın.
Bu sayede arama motorlarından gelen ziyaretçilerinizin sayfada ortalama ne kadar zaman geçirdiğini görebilirsiniz.
Bekleme Süresi ile Hemen Çıkma Oranı ve Ortalama Sayfadaki Süre Farkları
Bu üç metrik birbirine yakın anlamlar ifade etse de tamamen farklı hesaplama yöntemleriyle elde edilirler.
Bu üç kafa karıştıran değeri birlikte inceleyelim:
- Bekleme Süresi: Bir ziyaretçinin arama sonucuna tıkladığı ve ardından SERP’lere geri döndüğü an arasında geçen toplam süre.
- Hemen Çıkma Oranı: Tek sayfalık ziyaretlerin tüm ziyaretlere oranı. Bu metrikte eğer ziyaretçi bir sayfayı ziyaret edip geri çıktıysa, ne kadar zaman geçirdiğinin bir önemi yoktur. İster 2 saniye dursun, ister 2 dakika.
- Sayfada Geçirilen Süre: Bir ziyaretçinin başka bir yere gitmeden önce sayfanızda geçirdiği toplam süre. Bu hesaplamada ziyaretçi ister başka bir sayfaya, ister arama motoruna isterse de başka bir siteye dönebilir.
Ne Kadar Olmalı?
Bunun net bir cevabı yok. Sektörünüze ve hedef kitlenize göre değişir.
İçeriğin türü, trendler ve hedef ziyaretçi kitlenizin genel davranış biçimi bu metriğin ne kadar olması gerektiği konusunda sinyaller verir.
Ancak, sürenin ne kadar olduğundan çok nasıl uzatılacağına odaklanmak daha doğru olur.
Nasıl Artırılır?
Video Kullanımı
Blog içeriği ya da e-ticaret sitesi farketmeksizin sayfalara konu/ürün ile alakalı videolar eklemek bekleme süresini artırmanın en kolay yoludur.
Yapılan çalışmalar video içeren sayfaların yaklaşık 3 kat daha fazla bekleme süresine sahip olduğunu gösteriyor.
Kısa ve Açıklayıcı Giriş Cümleleri
İçeriğin giriş kısmını oldukça kısa ve açıklayıcı bir özet gibi kullanarak bekleme süresini artırabilirsiniz.
Kaliteli İçerik
Rakiplerinizden daha iyi ve daha kapsamlı bir içerik üretmelisiniz. Hedefiniz bu sektördeki en iyi içeriğin sizinki olması yönünde olmalı.
Bu yolla en uzun bekleme süresine sahip sayfa da sizinki olacaktır.
Doğru Anahtar Kelimeleri Kullanın
Sitenize gelen kullanıcıları doğru anahtar kelimelerle siteye çekmeye özen gösterin.
Clickbait yapmak kolaydır. Ziyaretçiyi siteye çekersiniz ancak yeteri kadar sitede tutamadıktan sonra bu durum size yarar değil zarar getirecektir.
İç linkleme Yapın
Site içi alakalı sayfalara bol bol link vermeyi unutmayın.
Ancak bu linkler kesinlikle birbiri ile bağıntılı sayfalar olmalı. Eğer kullanıcıyı o linklere tıklamaya ikna edebilirseniz çok daha yüksek bekleme süresi değerine ulaşabilirsiniz.
Sayfa Hızı
İnsanlar sabırsızdır. Eğer sayfanın açılış süresi uzunsa, ziyaretçiler “geri” butonuna basıp sayfadan hızla ayrılacaktır.
Bu nedenle siteyi her açıdan hızlı tutmak için teknik seo konularında çalışmalar yapmanız gerekmektedir.
Özetle
Bekleme süresi tüm arama motorları tarafından dikkatle takip edilen bir metriktir.
Tam anlamıyla bir sıralama faktörü olmasa da Google açısından sayfanın kalitesini ve arama niyeti ile alakasını ölçmek için kullanılıyor.
Eğer sıralamada 1. sırayı hedefliyorsanız, Google’ın gönderdiği kullanıcıları memnun ederek siteden ayrılmasını sağlamalısınız.
En önemli SEO kriteri budur.
Dolayısıyla, üretilebilecek en iyi içeriği üretmek ve kullanıcının merak ettiği her şeyi aynı sayfada vermek gerekmektedir.