Meta Description

Mehmet Ali Yassı

Meta description (meta açıklaması), bir web sayfasının özetini içeren HTML özelliğidir.

Google gibi arama motorları, tıklama oranını (CTR) direkt etkileyen bu özelliği arama sonuç sayfalarında kendi kullanıcılarına gösterirler.

Kod Örneği

<meta name=“desciption” content=“Arama sonuçlarında gösterilecek metin bölümü.”>

Uzunluğu ne kadar olmalı?

Meta açıklamaları herhangi bir uzunlukta olabilir, ancak Google genellikle 155-160 karakterden sonrasını otomatik olarak kesmektedir.

Bu sebeple, meta açıklamalarının arama motoru kullanıcılarına eksik gösterilmesini engellemek için 50 karakterden kısa, 160 karakterden uzun yazılmamalıdır.

Buradaki ideal uzunluk, açıklamanın içeriği ve anlam bütünlüğü ile alakalıdır. Dolayısıyla hiçbir SEO uzmanı size net bir sayı veremez.

Ayrıca meta açıklamasının kesilmesinde Google için önemli olan karakter sayısı değil piksel uzunluğudur.

Meta açıklaması uzunluğu masaüstünde maksimum 920 piksel, mobilde ise maksimum 680 piksel olmalıdır.

Meta açıklamasının kesilip kesilmediği ücretsiz SEO araçları ile test edilebilir. serpsim.com üzerinde tüm meta etiketleri girilerek Google’da nasıl görüneceği simüle edilebilir.

Neden Önemlidir?

Google Arama Merkezi şu şekilde açıklıyor: “Bir meta açıklaması etiketi, genellikle bir sayfanın ne hakkında olduğuna dair kısa ve alakalı bir özetle kullanıcıları bilgilendirmelidir. Kullanıcıyı sayfanın tam olarak aradıkları şey olduğuna ikna eden bir satış konuşması gibidirler.”

Yine Google’a göre meta açıklaması doğrudan bir sıralama kriteri değildir: “Gösterdiğimiz snippet’lar için bazen açıklama meta etiketini kullansak da, yine de sıralamamızda açıklama meta etiketini kullanmıyoruz.”

Aynı zamanda, web sayfası bir sosyal medya sitesinde paylaşıldığında, açıklama kısmında genellikle meta açıklaması otomatik olarak görüntülenir.

Bir sıralama kriteri olmasa dahi, arama yapan kişinin dikkatini çekmek açısından oldukça önemlidir. Kullanıcı bir anahtar kelime grubunu arattığında, eğer bu kelime veya kelimeler meta description alanında bulunuyorsa kalın yazı tipiyle gösterilir.

Meta açıklaması içerisinde doğru anahtar kelime kullanımı, tıklama oranının artmasında büyük yardımcıdır. Çünkü, insanlar içerik hakkında burada fikir edinerek tıklamaya karar verirler.

Nasıl Olmalıdır?

Meta description sayfanızın çok kısa bir özeti olmalıdır.

Ancak bazen Google, meta title etiketinde de olduğu gibi meta description alanında da normalden farklı sonuçlar gösterebilmektedir.

İyi bir meta açıklaması yazmak için:

  • Her sayfa için özgün bir meta açıklaması yazın.
  • Genel ifadelerden kaçının.
  • Tıklamaya değecek ifadeler kullanın.
  • Clickbait yapmayın.
  • Kullanıcı arama niyetine uygun ifadeler yazın.
  • Hedef anahtar kelimeleri mantıklı bir şekilde ekleyin.
  • 155 karakterin altında tutun.
  • Kullanıcıyı aksiyona davet edin. Örneğin: “hemen tıkla”, “daha fazlası için tıkla”.

Özetle

Meta açıklamaları diğer meta etiketleri kadar önemli bir HTML özelliğidir.

Meta description’ın olup olmaması doğrudan bir sıralama kriteri değildir, ancak yazdığınız bu açıklamalar Google ve Bing gibi arama motorlarında gösterilir ve düzgün bir dille yazılmış metinler kullanıcıların ilgisini çekecek ve tıklama oranı değerini artıracaktır.

Her sayfada özgün, ideal uzunlukta, anahtar kelime içeren ve son kullanıcıya hitap eden meta açıklamaları dolaylı yoldan SEO’ya pozitif katkıda bulunacaktır.

YAZAR HAKKINDA

Mehmet Ali Yassı

SEO Eğitmeni ve Danışmanı

Mehmet Ali, yıllardır bulunduğu internet sektöründe birçok projede deneyim kazanarak bugüne geldi. Bu yolda öğrendiği tüm dersleri başkalarına da öğretebilmek için Seotrio markasını kurdu. Seotrio kurulduğundan beri, yüzlerce insanın çevrimiçi işlerini büyütmek için yeni stratejiler geliştirdi ve eğitimler verdi.