İçerik Denetimi (Content Audit) Nasıl Yapılır?

Mehmet Ali Yassı

İçerik denetimi, SEO performansını artırmak amacıyla mevcut içeriklerin gözden geçirilip olduğu gibi bırakma, güncelleme ya da gerekirse silme işlemi yapılmasıdır.

Yani kısaca, indeks alabilecek yani ziyaretçilerin erişimine açık olan bütün web sayfaları performans kriterlerine göre sıralandırılarak gereksiz yük getirenlere müdahale edilmesidir.

Bu sayede, değerli içeriklerin daha çok taranmasını salayarak tarama bütçesi konusunda SEO performansını artırmış oluruz.

Bir sitede bulunan her içeriği bu kriterlere tabi tutmak hata olur. Bazı içerikler arama motorundan gelen kullanıcılara yönelik değildir ama site için önemli bir köşetaşı olabilir. Örneğin, bir e-ticaret sitesinin “satış sözleşmesi” ya da bir haber sitenin “künye” sayfalarının Google aramalarında çıkması önemli değildir. Hatta bu sayfalar ziyaretçi alsa da almasa da içerik denetimine tabi tutulmamalıdır.

Neden Önemlidir?

Doğru bir içerik denetimi (content audit) işlemi yaparak sitenizdeki birçok problemin çözümünü bulur ve yeni fırsatların farkına varırsınız:

  • Güncellenmesi gereken içerikler
  • Silinmesi gereken sayfalar
  • İçerik boşlukları (Content Gap)
  • En iyi performans gösteren sayfalar
  • Yeni içerik fırsatları
  • Sayfalarınızın hangi kelimelerde geride olduğu

Yani kısaca, içerik denetimi yaparak tüm sayfalarınızı içerik pazarlama açısından değerlendirirsiniz. Bu yaptığınız denetim sayesinde de sitenizi geliştirmek adına potansiyel fırsatları da öğrenebilirsiniz.

Nasıl Yapılır?

1. Tüm Sayfalarınızı Tablo Olarak Kaydedin

Screaming Frog gibi bir crawl (tarama) aracını kullanarak sitenizde indekse açık tüm linkleri .xls ya da mümkünse .csv formatında kaydedin.

Screaming Frog’un ücretsiz versiyonunda 500 URL tarayabilirsiniz, daha fazlası için aşağıdaki araçları da kullanabilirsiniz:

  1. Google Analytics
  2. Ahrefs
  3. Semrush

2. Verileri Düzenleyin

Bu noktada artık kendi amacınıza göre verileri toplayarak anlamlı hale getirmek gerekiyor. Aşağıdaki verilerin birçoğunu kendi raporunuzda kullanabilirsiniz:

  • Sayfa URL’i
  • Sayfa Başlığı
  • Meta Açıklaması
  • H1 Etiketi
  • İç Linkler
  • Dönemsel Ziyaretçi Sayısı
  • Hemen Çıkma Oranı
  • Sayfada Kalma Süresi
  • Kaç İç Link Aldığı
  • Kaç İç Link Verdiği
  • Yayınlanma Tarihi
  • En Son Güncellenme Tarihi

Yukarıdaki teknik veriler profesyonel araçlarla hemen bir araya getirilebilir. Bunun yanında toplam kelime sayısı, hedef anahtar kelime, içeriğin türü (blog, video vs) ve hatta kimin yazdığına kadar ek bilgileri de raporunuzda bulundurabilirsiniz.

3. Analiz Edin

Siteniz ne kadar büyükse analiz süreniz de o kadar büyük olacaktır. Ancak, yaptığınız bu analizlerin sonucunu fazlasıyla alacaksınız.

Bu noktada dikkat etmeniz gereken şey, hedef anahtar kelimede ne kadar verim aldığınızı anlamaktır.

Ahrefs ya da semrush gibi araçları kullanarak benzer kelimelerde rakiplerin neler yaptığını anlamak hatta Content Gap aracıyla aradaki farklılıkların saptanması gerekir.

Analiziniz sonucunda, hedeflediğiniz kelimelerde iyi sıralamaya sahip ve rakiplerden de daha iyi durumlarda olan içeriklerinize dokunmadan sitede tutmaya devam etmelisiniz.

Eğer içeriğiniz belli bir hit getiriyorsa ancak rakiplerinden gerideyse ve potansiyeline tam anlamıyla ulaşamamışsa güncelleme yoluna gitmelisiniz. İçeriğin hangi yönlerden eksiği olduğunu tespit ederek arama niyetine yönelik ekstra çalışmalar yapmalısınız.

Analizler sonucunda eğer sayfanın düzelme şansı olmadığını düşünüyorsanız, bu konuda rakip sitelerde de üretilen içeriklerin hit almadığını tespit ettiyseniz silme yoluna gidebilirsiniz. Tabi eğer bu içerik sizin için hayati önem arz etmiyorsa.

Son olarak, eğer tek bir konu başlığı altında kapsamlı bir içerik üreterek oluşturabilecek içerikleriniz varsa birleştirme yoluna gidebilirsiniz. Örneğin, “Ahrefs’le anahtar kelime analizi” konu başlığı altında toplanabilecek 3-4 farklı içeriğiniz varsa bunları tek bir sayfa haline getirmeli ve eski sayfalardan yeni sayfanıza 301 yönlendirmesi yapmalısınız.

En Önemli Metrikler

Bu metrikler SEO açısından daha önemlidir. Sadece bunları analiz ederek bile birçok eksiğinizi görebilirisiniz.

  • Organik Trafik

Sitenizin organik trafiği konunun kapsamı içerisinde en az “ideal” sayıda olmalıdır. Yani rakiplerinize bakıp, o konuda içerik üretip trafik sağlayan en yüksek sayfanın hangisi olduğunu bulup kendinizle kıyaslayın.

  • Hemen Çıkma Oranı

Kullanıcılar siteyi ziyaret ettikten hemen sonra çıkıyor mu yoksa biraz daha kalıp sitede zaman mı geçiriyor?

Bir içeriğin yeterince iyi olup olmadığı gösteren en iyi metrik bu olabilir.

  • Backlinkler

Eğer bir sayfa yeterince backlinke sahipse doğrudan silme yoluna gitmemelisiniz. Zaten bir sayfa doğal yollardan backlink getiriyorsa yeterince ilgi çekiyor demektir, o içeriğe dokunmayın.

  • Sayfada Kalma (Bekleme) Süresi

Yeterince uzun ve kapsamlı bir içeriğiniz varsa ancak sayfada kullanıcılar uzun bir süre kalmıyorlarsa orada gözden geçirilmesi gereken bir problem var demektir.

Eğer bu problem teknik değilse, içeriği gözden geçirmek gerekebilir.

Önemli Noktalar

Sayfaları Tutmayın, Silin

Hiç trafik getirmeyen, gereksiz sayfaları mutlaka silin.

İçeriğin sitede durmasının ne zararı olabilir ki diye düşünmeyin, sırtında yük olan bir eşeği düşünün. 🙂 Gereksiz yüklerden kurtulduğunuz anda daha hızlı hareket edebilir hale gelir.

Google dahil tüm arama motorlarının bir tarama bütçesi vardır. Bu bütçenin doğru kullanılması için gereksiz tüm sayfalardan kurtulmak gerekir.

En Önemli Kıstas: Trafik

Eğer bir sayfa sitenize az da olsa trafik getiriyorsa kesinlikle silmeyin. Onu geliştirmeye gayret gösterin.

Çok fazla gereksiz sayfanız varsa trafiği en az olanlardan silmeye başlayabilirsiniz.

Kırık İç Linklere Dikkat

Sildiğiniz sayfalara başka sayfalardan iç link verilmiş olabilir. Screaming Frog ya da başka bir profesyonel SEO aracı ile kontrolünü yapıp, bu tarz linkler varsa ilgili makaleden de kaldırmanız gerekebilir.

Özetle

İçerik denetimi, içerik pazarlama stratejinizi geliştirmek için atabileceğiniz en iyi adımlardan birisidir. Sitenize ait tüm metrikleri bir arada gördüğünüzde neyin doğru neyin yanlış olduğunu daha iyi anlarsınız.

Hazırlaması ve analiz etmesi hem sıkıcı hem de uzun süre alabilir ancak yılda en az bir defa yapmanızı kesinlikle tavsiye ederiz. Hatta üç ayda bir tüm içeriklerinizi kontrol ederek gerekli düzenleme ve silme işlemlerini yaparsanız sitenizi her zaman daha ileriye taşırsınız.

Kapsamlı bir içerik denetimi yaparak yeni içerik fırsatlarını da yakalarsınız.

YAZAR HAKKINDA

Mehmet Ali Yassı

SEO Eğitmeni ve Danışmanı

Mehmet Ali, yıllardır bulunduğu internet sektöründe birçok projede deneyim kazanarak bugüne geldi. Bu yolda öğrendiği tüm dersleri başkalarına da öğretebilmek için Seotrio markasını kurdu. Seotrio kurulduğundan beri, yüzlerce insanın çevrimiçi işlerini büyütmek için yeni stratejiler geliştirdi ve eğitimler verdi.