Dofollow vs Nofollow

Mehmet Ali Yassı

Bir web sayfasından başka bir web sayfasına link vermenin link tipi açısından iki farklı versiyonu vardır. Bunlardan birincisi dofollow, diğer ise nofollow linktir.

Teknik olarak ikisi de dışarıya link vermiş olsa da arama motorlarına verilen mesaj birbirinden tamamen farklıdır.

Dofollow linkler arama motorlarının örümceklerine ben bu siteye kefilim mesajını verir. Yani verilen linke referans olarak link verecekseniz dofollow etiketini kullanmanızda fayda vardır.

Peki bu ne anlama geliyor?

Link veren site, link verdiği siteniz domain otoritesine (DA ve PA) etki eder. Yani kısaca, kaliteli dofollow backlinkler anahtar kelime sıralamalarını etkileyen önemli faktörlerden birisidir.

Linkler varsayılan olarak dofollow’dur. Dolayısıyla, bu şekilde kalması isteniyorsa rel=“dofollow” etiketiyle işaretlemeye gerek yoktur.

Nofollow backlink ise domain otoritesini etkilemeyen, diğer bir tabirle referans olunmayan link çeşididir. SEO açısından “doğrudan” bir faydası yoktur.

Bu link tipi genel olarak sayfa otoritesine etki etmek istemediğiniz ve referans olmadığınız sayfalar için kullanılmalıdır.

Bir linki nofollow yapmak için rel=“nofollow” şeklinde etiketlemek yeterlidir.

Ancak nofollow linkler de eğer link verilen siteye kaliteli trafik sağlıyorsa SEO’ya dolaylı yoldan katkısı olmaktadır. Ayrıca trafik ve marka değerini güçlendirirken, doğal bir backlink profili oluşturmanıza da katkı sağlar. Yani tüm linklerin dofollow olmasının pek olası olmaması nedeniyle Dofollow/Nofollow link oranınızı da takip ederek gerekirse ücretli olarak nofollow link almanızda fayda bile olabilir.

Nofollow vs Dofollow

Teknik anlamda bakıldığında ikisi arasındaki tek fark birisinde rel=“nofollow” etiketinin bulunmasıdır.

Ancak olaya SEO açısından bakacak olursak, dofollow linkler sayfa otoritesinin artmasına fayda sağlarken nofollow linklerin bu şekilde bir katkısı bulunmaz.

Genel bilinenin aksine sadece bu iki link tipi dışında farklı linkleme yöntemleri de bulunmaktadır.

  • rel=“sponsored”: Sponsorlu, ücretli alınmış linkler.
  • rel=“ugc”: Site kullanıcıları tarafından (User Generated) oluşturulmuş linkler.

Sponsorlu Linkler

Google açısından ücretli link alışverişi filtreye takılıp spam’e girmek için yeterli bir sebeptir, yani yasaktır.

Dolayısıyla, eğer web siteniz üzerinde ücretli bir tanıtım yapıyorsanız ya da affiliate marketing içeriği üretiyorsanız rel=“sponsored” şeklinde işaretleme yapabilirsiniz.

Kullanıcılara Ait Linkler

Forum siteleri ya da yorum yapılan sitelerde ziyaretçiler de link ekleyebiliyorsa, rel=“ugc” etiketi bu linklere otomatik olarak eklenmelidir.

Böylece Google’a bu linklerin web sitesi sahibi tarafından değil son kullanıcılar tarafından eklendiği bilgisi verilir.

Özetle

Dofollow ve nofollow linkler SEO açısından link yapılarına bakıldığında iki farklı sınıfı ifade eder. Dofollow linkler SEO açısından en etkili backlink yöntemi olarak kabul edilmesinin yanı sıra nofollow linklere de doğal bir backlink profili oluşturmak açısından ihtiyaç vardır.

İkisinin de doğru kullanıldığı bir versiyon her zaman daha çok tercih edilir.

YAZAR HAKKINDA

Mehmet Ali Yassı

SEO Eğitmeni ve Danışmanı

Mehmet Ali, yıllardır bulunduğu internet sektöründe birçok projede deneyim kazanarak bugüne geldi. Bu yolda öğrendiği tüm dersleri başkalarına da öğretebilmek için Seotrio markasını kurdu. Seotrio kurulduğundan beri, yüzlerce insanın çevrimiçi işlerini büyütmek için yeni stratejiler geliştirdi ve eğitimler verdi.