LSI (Latent Semantic Indexing) anahtar kelimeler, içeriğinizi güçlendirmek için içeriğiniz boyunca benzer anahtar kelimeler kullanarak genel SEO performansınızı artırmanıza yardımcı olabileceği fikridir.
Şunu biliyoruz ki, eğer bir anahtar kelimede sıralamaya girerseniz, alakalı başka anahtar kelimelerde de sıralamaya girme ihtimaliniz oldukça fazladır.
LSI teknolojisini efektif bir şekilde kullanırsanız, içeriklerinizin sıralaması ve dolayısıyla hitleriniz artacaktır.
LSI’ın arkasındaki matematiği öğrenmeye gerek yok, ancak sıkı durun: Google LSI teknolojisini kullanmıyor.
Başka bir şirkete ait olan LSI teknolojisinin patenti 2008 yılında sona erdi ve Google 2008’den önce de kullanıcılarının ne aradığını makalenin genel yapısı itibariyle anlıyordu.
Peki ama alakalı anahtar kelimeler kullanmak SEO konusunda bize yardımcı oluyor mu?
Tabiki, evet.
Google der ki: “Köpekleri aradığınızda, muhtemelen yüzlerce kez “köpekler” kelimesinin geçtiği bir sayfa görmek istemezsiniz. Bunu göz önünde bulundurarak, bir sayfanın “köpek” anahtar kelimesinin ötesinde başka alakalı içerik içerip içermediğini (köpek resimler, videolar, cins isimleri) değerlendirir. Köpeklerle ilgili bir sayfada Google, köpek ırklarının adlarının anlamlar olarak ilişkili olduğunu görür.
Google LSI’ı olduğu gibi kullanmak yerine kendi yapay zeka teknolojisini kullanır: Rankbrain.
Rankbrain, Google’ın kendi kullanıcılarının yaptığı aramalarda en doğru ve en alakalı sonuçları getirmesini sağlayan makina öğrenmesi temelli yapay zeka sisteminin adıdır.
LSI Anahtar Kelimeler Kullanmanın Yararları
Hem SEO hem de kullanıcı deneyimi açısında LSI kelimeleri kullanmak oldukça aydalıdır.
Alakalı anahtar kelimeler kullanmak, sayfanın spam olarak işaretlenme ihtimalini ortadan kaldırır.
Ayrıca sayfada fazlaca LSI kelime bulunması, konuyla alakalı olmayan sorgulardan da hit almanın önüne geçer. Eğer ki web sayfanızın ne ile alakalı olduğu Google tarafından tam anlamıyla anlaşılırsa, sadece alakalı sorgularda sıralamaya girersiniz. Bu sayede de Hemen Çıkma Oranı (Bounce Rate) değeriniz yüksek kalmaya devam eder.
LSI kelimeler, içerik akışını doğal ve anlamlı hale getirerek, ziyaretçilerin sitede uzun süre kalmasında faydalıdır. Bu sayede, okuyuculara anahtar kelimelerle doldurulmuş bir içerik sunmak yerine daha okunabilir içerikler sunulur.
LSI, sitenin ilgili aramalar için daha iyi sıralanmasına yardımcı olur. Arama motoru botları, sayfaları düzenli olarak tarar ve tabiri caizse o sayfa hakkında bir algıya sahip olur. LSI anahtar kelimeler sayesinde, hedef anahtar kelime ne olursa olsun, anlamsal olarak alakalı aramalarda site sıralama almaya başlar.
Örneğin, bir web sayfası “ucuz oyun bilgisayarları” konusunda içerik ürettiyse de “uygun fiyatlı oyun bilgisayarları” kelimesinde de rahatlıkla sıraya girebilir.
LSI Anahtar Kelimeler Nasıl Bulunur?
Peki konu ile alakalı “diğer” anahtar kelimeler nasıl bulunur?
İlk olarak Google Otomatik Tamamlama (Autocomplete) özelliği kullanılabilir.
Google’ın bu özelliği sayesinde en alakalı anahtar kelimeleri bulabilir, yazınızda yer vererek daha kapsamlı içerikler üretebilirsiniz.
Diğer bir Google özelliği olarak, alakalı aramalar (related searches) ve kullanıcılar bunları da sordu (people also ask) bölümlerine göz atabilirsiniz.
Ancak elinizin altında ahrefs gibi bir altın madeni yatıyorsa çok şanslısınız.
Ahrefs’in içerisinde bulunan Keywords Explorer aracında odak anahtar kelimesinizi arattıktan sonra Also Rank For raporuna gidin. Burada bulunan neredeyse tüm anahtar kelimeler, hedef anahtar kelimenizle anlamsal bir ilişki içerisindedir.
Nerelerde Kullanılmalı?
Elinizde birçok LSI anahtar kelime var diyelim. Peki bunları doğru bir şekilde nasıl kullanmalıyız?
Öncelikle şunu rahatlıkla söyleyebiliriz: anahtar kelimelere bağlı kalmadan, serbest stilde yazılmış bir içerikte zaten alakalı kelimeler kullanılmış olacaktır.
İçerikleri yazdıktan veya editöre yazdırdıktan sonra dönüp tekrar kontrol edebilirsiniz.
Bu aşamadan sonra, tespit ettiğiniz LSI anahtar kelimeleri gönül rahatlığıyla sayfanızın farklı yerlerinde kullanabilirsiniz.
Ancak şu alanlar en uygun alanlardır diyebiliriz:
- Sayfa başlığı (meta title)
- Görsellerin alt etiketi
- H1 ana başlık
- H2 ve H3 alt başlıklar
- Paragraf içleri
- Site içi linkler
Özetle
Google, LSI teknolojisinin kendisini doğrudan kullanmıyor olsa da, semantik aramalar için içerikle alakalı anahtar kelimelerin kullanımı oldukça önemlidir.
Bir makalede, alakalı anahtar kelimeler kullanmak yerine odak anahtar kelime sıklıkla geçiriliyorsa; bu sayfa hem SEO açısından hem de kullanıcı deneyimi açısında başarısız bir sayfadır. Bu tarz içeriklerin filtreye takılma ihtimali oldukça yüksektir.
Bu nedenle, bir sayfada içeriği yayına almadan önce ilgili anahtar kelimelerin sayfanın muhtelif yerlerinde doğru bir şekilde dağıtılıp dağıtılmadığı kontrol edilmelidir.