Google Analytics

Mehmet Ali Yassı

Google Analytics Nedir?

Google Analytics, web sitelerinin ya da uygulamaların ziyaretçi verilerini toplayarak raporlayan ücretsiz bir Google servisidir.

GA sayesinde, ziyaretçi/kullanıcı kitlesinin nasıl davranış sergiledikleri çok ayrıntılı bir şekilde analiz edilebilir.

Google Analytics kullanmak için sadece küçük bir kod bloğunu siteye entegre etmek yeterlidir. Bu kod bloğu (tag), siteye gelen her ziyaretçi için tetiklenecek ve site üzerinde sergilediği davranışlar kayıt altına alınacaktır. Toplanan bu veriler anlık olarak raporlanabilir ya da istenilen şekilde grafiğe dökülebilir.

Universal Analytics

Universal Analytics (UA), Google’ın hizmete sunduğu ilk versiyondur. Bu versiyonda, her türlü cihaza ait kullanıcı davranışları toplanmaya, analiz edilmeye ve kullanıcı deneyimini artırmaya yönelik çalışmalar hız kazandı.

Google Analytics 4

Google Analytics’in 2020 yılında hizmete aldığı yeni nesil GA versiyonudur. GA4 ile birlikte daha detaylı raporlar elde etmenin yanı sıra, arkasındaki makina öğrenmesi teknolojisi sayesinde daha tutarlı raporlar ve tahminler elde edilmeye başlandı.

Ücretsiz Midir?

Evet, Google Analytics ücretsizdir. Ancak Analytics 360 adı altında daha fazla özellik barındıran ücretli bir versiyonu da bulunmaktadır.

SEO’ya Faydası Var Mı?

Google Analytics’in SEO’ya doğrudan bir katkısı yoktur. Yani sadece Google Analytics kullandığınız için sıralamalarınız yükselmez.

Peki SEO açısından nasıl bir faydası olabilir?

GA sayesinde ziyaret gerçekleştiren tüm kullanıcıların davranışlarını analiz edebildiğiniz için sitenin neleri iyi neleri kötü yaptığını anlayabilir ve bu verilere göre geliştirmelerinizi yapabilirsiniz.

Örneğin, ziyaretçilerinizin bir sayfada diğerlerine kıyasla çok daha az zaman geçirdiğini fark edebilirsiniz ya da kullanıcıların siteyi genellikle bu sayfa üzerinden terk ettiğini tespit edebilirsiniz. Buna yönelik teknik veya arayüz güncellemeleri ile SEO performansınızı daha fazla artırabilirsiniz.

Google Analytics sayesinde şu başlıklar altında analizler yapabilirsiniz:

  • Edinim, yani web sitenizin hangi yollardan ziyaretçi edindiği.
  • Davranış, yani ziyaretçilerin siteniz üzerinde aslında neler yaptığı.
  • Dönüşüm, yani ziyaretçilerin nasıl müşterilere dönüştüğü.

Neden Google Analytics?

Siteniz ya da uygulamanız ne olursa olsun, kullanıcıların davranışlarını analiz etmek ve hedef kitlenin özelliklerini daha iyi anlamak size daha iyi SEO yapma imkanı verir.

  • Kolay kullanım: Google’ın verdiği tek bir kod sayesinde kurulumu kolayca gerçekleştirip hemen veri toplamaya başlayabilirsiniz.
  • Hafiflik: Google Analytics scripti sunucunuza ekstra çok fazla yük getirmek. Dolayısıyla, sitenizin açılma hızında büyük kayıplara neden olmaz.
  • Ücretsiz: Kullanmak için hiçbir ücret ödemenize gerek yok.
  • Gelişmiş raporlama: SEO için her türlü veriye ulaşabilir, tüm verileri ihtiyaçlarınıza göre özelleştirebilir ve raporları bilgisayarınıza kaydedebilirsiniz.
  • Entegrasyon: Google Analytics birçok Google servisi ve hatta diğer SEO araçları ile entegre bir şekilde çalışabilir. Örneğin, Google Adwords ve Search Console ile birlikte analiz yapabilir ya da Screaming Frog tarafında GA verilerinizi de çekerek detaylı inceleme yapabilirsiniz.

Nasıl Kullanılır?

  1. Öncelikle resmi web sitesinden bir hesap açın.
  2. Hesap adı girerek ana hesabınızı oluşturun, sonraki adıma geçin.
  3. Hesabınıza mülk ekleyin ve yerel saat/para bilgilerinizi girerek devam edin.
  4. Yeni açılan ekran üzerinden Mülk Oluştur’a tıklayarak yeni mülk bilgilerinizi girin.
  5. İşletme Bilgileri kısmını doldurup Oluştur’a basın.
  6. Platform türünüzü seçin. Eğer bir web sitesi için kurulum yapıyorsanız Web’i seçin.
  7. Web sitesi URL’ini eksiksiz biçimde girerek akış oluşturun.
  8. Akışı oluşturduktan sonra ekranın Global site etiketi (gtag.js) bilgisini sitenizin kaynak kodlarına ekleyerek Analytics kurulumunu tamamlayabilirsiniz.

Demo Hesap Kullanımı

Eğer bir web siteniz ya da uygulamanız yoksa Google Analytics’in hizmete açtığı ücretsiz demo hesabı kullanabilirsiniz. Bu hesaptaki rastgele veriler üzerinde Analytics’in nasıl çalıştığını öğrenebilir ve Analytics Uzmanı olabilirsiniz.

Demo hesap açmak için:

  1. analytics.google.com adresine gidin.
  2. Yeni hesap oluşturun ya da mevcut hesabınıza giriş yapın.
  3. Bu sayfadaki “Demo Hesabına Eriş” butonuna tıklayın: https://analytics.google.com/analytics/web/demoAccount

Analytics Her Sayfada Çalışmalı Mı?

Evet, kullanıcıların davranışlarını takip etmek istiyorsanız Google Analytics kodunuz her sayfada doğru olarak çalışıyor olmalıdır.

Bu nedenle, Anaytics’in verdiği takip etiketini her sayfada bulunan bir yere eklemelisiniz. Bunun için en uygun alan header ya da footer alanıdır.

Metrikler

Google Analytics’in temel seviyede öğrenilmesi ve kullanımı kolay olsa da uzmanlaşması bir o kadar zordur. GA kullanabilmek için bilinmesi gereken en önemli metrikler şunlardır:

  • Trafik: Sitenize herhangi bir şekilde gelmiş ziyaretçiler.
  • Trafik Kaynağı: Ziyaretçilerin hangi yolu kullanarak (organik arama, sosyal medya, başka site üzerinden vs.) sitenizi ziyaret ettiği.
  • Demografi: Sitenizi ziyaret eden kitlenin dil, coğrafya ya da kullandığı teknolojiye göre gruplandığı alan.
  • Ortalama Oturum Süresi: Kullanıcıların sitenizde ne kadar zaman geçirdiğini gösteren metrik.
  • Hemen Çıkma Oranı: Sitenize gelen ziyaretçilerin başka hiçbir sayfayı ziyaret etmeden çıkış yapma oranı.
  • Sayfa/Oturum: Her ziyaretçinin ortalama kaç sayfanızı ziyaret ettiğini gösteren değer.
  • Site Hızı: Ortalama sayfa yüklenme süresini gösteren rapor.

Gerçek Zamanlı

Gerçek Zamanlı menüsünün altındaki Genel Bakış raporunda sitenizde anlık olarak neler yaşandığını görebilirsiniz.

Kullanıcıların en çok hangi ülkelerden geldiği, hangi sayfalarda daha çok ziyaretçi bulunduğu, sitedeki anlık ziyaretçi sayısının kaç olduğu ve hangi cihazlarla erişimin fazla olduğu gibi bilgiler bu ekranda yer alır.

Kitle

Bu menüde siteyi ziyaret eden insanları demografisine, lokasyonuna, davranışına, kullandığı cihaza göre verilerini alabilirsiniz.

Edinme

Bu rapor size web sitesinin ya da uygulamasının nasıl trafik elde ettiğini gösterir. Trafik elde etme yolları genel olarak şu şekildedir:

  • Organic Search: SEO sayesinde Google ya da diğer arama motorlarından gelen organik ziyaretçi kitlesi.
  • Direct: Tarayıcıya doğrudan URL’i yazarak ziyaret gerçekleştiren kitle.
  • Referral: Başka bir site üzerinden gelen ziyaretçi.
  • Social: Sosyal medyadan gelen ziyaretçi.
  • Paid Search: Ücretli reklamlar aracılığıyla siteyen gelen kitle.
  • Email: E-posta aracılığıyla siteyen gelen kitle.

Davranış

Davranış (Behaviour) ekranında, kullanıcıların sitede nasıl hareket ettiklerini detaylı bir şekilde analiz edebilirsiniz.

Dönüşümler

Dönüşümler (Conversions) raporu, sitedeki ziyaretçilerin müşteriye nasıl dönüştüğü hakkında veriler içerir.

Eğer web sitenizin gelen kullanıcıları müşteriye dönüştürme gibi bir hedefi yoksa anlamsız bir rapordur ancak bu türlü bir hedefi olan siteler için oldukça önemli bir unsurdur.

Örneğin, bir e-ticaret sitesi için siteye kayıt olunması, ürünlerin sepete eklenmesi ya da satın alma işlemi yapılması işlemleri ayrı ayrı önemli hedeflerdir.

Dönüşümler raporunun çalışması için web sitenizde ya da uygulamanızda dönüşümlerin kurulu olması gerekir.

Özetle

Google Analytics bir web sitesinin performansını ölçümlemek için kullanılabilecek en efektif SEO araçlarından birisidir.

Ziyaretçerileriniz kim olduğu anlamak ve onları daha yakından tanımak için veya gelen ziyaretçi neden müşteriye dönüşmüyor sorusunun cevabını bulmak için Analytics’i kullanabilirisniz.

Bu kadar kolay kurulumu ve kullanımı olan bu ücretsiz SEO servisini her sitenin istisnasız kullanması gerekiyor.

YAZAR HAKKINDA

Mehmet Ali Yassı

SEO Eğitmeni ve Danışmanı

Mehmet Ali, yıllardır bulunduğu internet sektöründe birçok projede deneyim kazanarak bugüne geldi. Bu yolda öğrendiği tüm dersleri başkalarına da öğretebilmek için Seotrio markasını kurdu. Seotrio kurulduğundan beri, yüzlerce insanın çevrimiçi işlerini büyütmek için yeni stratejiler geliştirdi ve eğitimler verdi.