Yoast SEO Nasıl Kullanılır? (Önemli Detaylar)

Mehmet Ali Yassı

İnternetteki en popüler CMS olan WordPress kullanıcıları mutlaka bir SEO eklentisi ile optimizasyon yapmak isterler. Bunların içerisinde ise açık ara en popüler olanı Yoast’tır.

Nedir?

Yoast SEO WordPress kullanıcılarının arama motoru optimizasyonu (SEO) yapmak için kullandığı en popüler SEO eklentisidir.

Özellikleri

Yoast, WordPress dünyası içerisinde en gelişmiş özelliklere sahip SEO eklentisidir. Yoast kullanmak için hiçbir ekstra ücret ödemenize gerek yoktur.

Peki neler yapılabilir?

Eğer premium versiyonu kullanmak isterseniz ekstra bir çok özelliğe de sahip olabilirsiniz. Örneğin; birden fazla odak anahtar kelime seçme, iç link tavsiyeleri, otomatik 301 yönlendirmesi gibi ek özellikler ve teknik destek seçeneği sadece üst versiyonda bulunabiliyor.

Yoast SEO’nun yıllık lisans ücreti 99$’dır.

Nasıl Kurulur?

Yoast SEO’da diğer bütün WordPress eklentileri gibi yüklenebilir. Eklentiler menüsünden “Yoast” şeklinde arama yaparak kurulum yapabilir ve eklentiyi anında aktifleştirebilirsiniz.

Ancak eklentiyi aktif ettikten sonra, eğer ilk defa kullanım sağlayacaksanız biraz karışık gelebilir.

Ancak korkmayın. Bu yazıdan en önemli Yoast SEO ayarlarından bahsetmeye devam edeceğiz.

Yoast SEO Ayarları

Genel

Başlangıç sekmesi altında varsa Problemler ve Bildirimler alanlarına göz atıp, nasıl çözebileceğinizi görebilir veya size önerilen tavsiyelere uyabilirsiniz.

Özellikler sekmesinin altında ise eklentinin kullanımı esnasında karşınıza çıkacak araçların aktif veya pasif konuma alabilirsiniz. Bu alanda, Yoast’ı diğer eklentilerden daha ön plana çıkaran tüm özellikleri bulacaksınız.

Birleştirmeler sekmesinde ise üçüncü parti yazılımlar ile Yoast’ın entegre bir şekilde çalışmasını istiyorsanız işinize yarayacak seçenecekler bulacaksınız.

Son olarak Web Yöneticisi Araçları sekmesinde, kullandığınız servislerin doğrulamalarını yapabilirsiniz. Örneğin, Google Search Console doğrulama kodunuzu buradaki alana girebilirsiniz.

Arama Görünürlüğü

Bu menüde arama motoru sonuç sayfalarından nasıl görünmek istediğinize bağlı olarak ön ayarlamalar yapabilirsiniz.

Genel sekmesinin altındaki Ana Sayfa bölümünde sitenizin giriş sayfasının “SEO Başlığı”nı ve “Meta Açıklaması”nı girebilirsiniz.

Ancak bu ayarları blog içerikleriniz yani yazılarınız için yapmak istiyorsanız; İçerik Türleri sekmesinin altında bulunan “Yazılar” alanını kullanmanız gerekiyor.

Yine bu menüde ortam öğeleri, kategori sayfaları, arşiv ve RSS için ek ayarlar da yapılabilir.

Sosyal

Bu bölüm biraz da adının çağrıştırdığı gibi sosyal medya hesaplarına dair ayarların yapıldığı bölümdür.

Bu menüde özellikle Facebook ve Twitter verilerinizin doğru olarak girilmesini şiddetle tavsiye ediyoruz.

Yoast SEO Kullanımı

Yoast SEO’yu kurduktan ve tüm ayarlarını yaptıktan sonra geldik nasıl efektif kullanabileceğimiz konusuna…

Sol menüden Yazılar > Tüm Yazılar’a tıklayarak içeriklerinizi görüntüleyin.

Artık içeriklerinizin görüntülendiği alanda bir farklılık olduğunu fark göreceksiniz. Burada bulunan puanlama sistemi, içeriklerinizin SEO konusunda ne kadar başarılı olduğunu gösteriyor.

  • Yeşil nokta, içeriğinizin iyi olduğuna işarettir.
  • Turuncu nokta, içerikte geliştirilmesi gereken adımlar olduğunu ifade eder.
  • Kırmızı nokta, içeriğin SEO açısından problemleri olduğunu gösterir.
  • Gri nokta, Yoast SEO’nun ilgili içerik hakkında yeterli veriye sahip olmadığını gösterir.

Bu aşamadan sonra önceki içeriklerinizden birisine tıklayarak düzenleme moduna geçiş yapın. Yazının hemen altında ve sağ menüde Yoast SEO’ya ait özel alanlar bulunacaktır.

Sayfanın alt kısmında bulunan “Odak Anahtar Kelime” alanına, o yazı özelinde hedeflediğiniz odak anahtar kelimeyi yazarak analiz yapabilirsiniz.

Nasıl çalışır bu odak anahtar kelime sistemi?

Girdiğiniz anahtar kelimenin meta title‘de, yazı içerisinde, meta açıklamasında, URL’de ve çeşitli alanlarda ne kadar bulunduğuna göre bir algoritma çalışır. Eğer yeterli düzeyde kullanıldığı anlaşılırsa içeriğinizin durumu iyi olarak gösterilir ya da eksik bir yer tespit edilirse yine Yoast SEO tarafından uyarılırsınız.

Yani Yoast optimizasyonu size bırakırken, ufak geliştirmeler yapmanız konusunda da tavsiyeler verir.

Yoast’ın tüm ışıklarını yeşil yakmak biraz zahmetli gibi görünse de zamanla dilini çözeceksiniz ve tüm yazılarınızın SEO performansını artırabileceksiniz.

Tüm ışıkları yeşillendirdikten sonra, artık SEO uyumlu içeriğinizi yayına alabilirsiniz.

Özetle

WordPress her ne kadar kapsamlı bir CMS olsa da bazı noktalarda mutlaka eklentilere ihtiyaç duyuyoruz. Özellikle SEO konusunda her an gözden kaçabilecek detaylar olduğu için bir eklenti şart!

WP tarafındaki en çok tercih edilen eklenti ise Yoast SEO.

Bu eklentinin bu kadar çok tercih edilmesi bir tesadüf değil. Çünkü, Yoast size sadık bir yol arkadaşı oluyor. Siz onu ne kadar dinlerseniz, o kadar başarılı olabiliyorsunuz.

YAZAR HAKKINDA

Mehmet Ali Yassı

SEO Eğitmeni ve Danışmanı

Mehmet Ali, yıllardır bulunduğu internet sektöründe birçok projede deneyim kazanarak bugüne geldi. Bu yolda öğrendiği tüm dersleri başkalarına da öğretebilmek için Seotrio markasını kurdu. Seotrio kurulduğundan beri, yüzlerce insanın çevrimiçi işlerini büyütmek için yeni stratejiler geliştirdi ve eğitimler verdi.