Site haritası (sitemap), site üzerindeki taranması gereken sayfaları ve içerikleri arama motorlarına gösteren dosyadır.
Bu dosyalar, ilgili sayfaların URL adreslerini ve bunun yanında son güncellenme tarihi gibi ekstra bilgileri de içerir.
Site Haritası Çeşitleri
Format olarak iki çeşit site haritası vardır ancak amaçlarına bakacak olursa çok daha fazla kategoriye ayrılabilir.
Öncelikle, HTML sitemap ve XML sitemap kavramlarına göz atalım.
HTML site haritası, temel olarak HTML kodları ile oluşturulmuş ve diğer sayfalara URL veren dosyadır. Bazen kullanıcılar için de kullanışlı olsalar da genel manada arama motorlarına hizmet verirler.
Bir arama motoru örümceği sitenize geldiği zaman, tarama bütçesi dahilinde tıklayacak başka link kalmayana kadar sayfalarınızı taramaya devam eder. Eğer site haritasında sitenin tüm sayfaları düzenli bir şekilde verilmiş ise, örümceklerin işi daha kolaylaşır ve sitenizin tamamı bu harita üzerinden taranmış olur.
Site haritalarına, CSS ile farklı tasarımlar yapılarak da verilebilir ancak kullanıcılarınıza bu dosyayı sunmayı planlamıyorsanız sade kalması daha avantajlıdır.
XML site haritası ise, site haritalarını tanımlamak için standart olarak kullanılan dosya tipidir.
Aynı zamanda, XML site haritası Google Search Console aracına doğrulanıp yüklenebilir.
XML site haritası oluşturmak, HTML’e göre biraz daha zordur. Çünkü, standart bir biçimde veriler içerir. Bakıldığında kolay bir yapı gibi görülse de, işin detayına inildiği zaman XML formatının daha karışık olduğu açıktır.
Amaçlarına Göre Site Haritaları
Daha öncede belirtildiği gibi, site haritasının kullanım amaçlarına göre farklı kategorileri de vardır.
1. İçerik Site Haritası
En bilinen ve standart site haritası tipidir. Neredeyse her web sitesinin, özellikle WordPress gibi özel bir CMS kullanan sitelerin tamamında bu tarz bir site haritası vardır ve varsayılan olarak /sitemap.xml dizinine yüklenmiş olurlar.
Eğer WordPress kullanıp bir site haritasına sahip değilseniz, Yoast gibi profesyonel bir SEO eklentisi kullanarak otomatik site haritanızı oluşturabilirsiniz.
XML dosyalarında, 50bin URL ve 50mb dosya boyutu sınırı vardır ancak Google sadece 10mb ile sınırlandırdığı için dosya boyutunuzun 50bin URL ve 10mb değerlerinin altında olduğuna emin olun.
Eğer bundan çok daha fazla linkiniz ve sayfanız varsa, ana bir site haritasını parçalara bölerek daha küçük site haritaları oluşturabilirsiniz.
2. Resim Site Haritası
Normal site haritasına, ideal şartlarda görseller de eklenebilir. Ancak, çok karmaşık bir yapıya sahip bir siteniz varsa, resimler ile normal içeriklerini ayırmakta fayda vardır.
3. Video Site Haritası
Yine resimlerde de olduğu gibi, videoları da normal site haritasına entegre edebilirsiniz.
Ancak, sitenizde çok fazla video barındırıyorsanız ya da bir video platformu görevi görüyorsanız ayrı bir site haritası oluşturmak zorundasınız.
4. Haberler Site Haritası
Eğer bir haber siteniz varsa, farklı bir site haritasına ihtiyacınız olacak.
Google Haberler (Google News) hayatımıza girdiği günden beri, hızlı ve düzenli bir indeksleme için bu tarz bir site haritası zorunluluk halini aldı.
Dinamik vs Statik
Site haritalarınız dinamik veya statik yapıda olabilirler.
Eğer amacınız, yeni bir içerik yayımladığında Google’ın bundan hızlıca haberdar olmasıysa, dinamik bir site haritası yapısı kurmalısınız.
Eklediğiniz her yeni sayfa, bu site haritasına otomatik olarak eklenmelidir.
SEO Açısından Önemli Midir?
Eğer sitedeki sayfalarınız doğru bir şekilde birbirlerine bağlandıysa, arama motoru botları tüm sayfalarınızı rahatlıkla keşfedebilir.
Burada doğru bağlanmanın önemi şudur: Google yeni bir sayfayı keşfetmek için başka bir sayfadan yönlendirilen bir linke ihtiyaç duyar. Yani Google kahin değildir, gördüğü tüm linklere tıklayarak yeni bir sayfa bularak dizine eklemeye çalışır.
Bu şekilde bir siteye sahip olmanıza rağmen, site haritasının olmasının da hiçbir zararı yoktur.
Ayrıca Google kendi deyimiyle, karmaşık algoritmalar kullandığı için site haritasında olsa dahi bazı sayfalarınızı dizine eklemeyebilir.
Aşağıdaki durumlardan birine sahipseniz site haritasını kesinlikle kullanmalısınız:
- Çok fazla içeriğe sahipseniz.
- İç linklemeniz kısıtlıysa ve sitenizde yetim sayfalar bulunuyorsa.
- Siteniz yayın hayatına yeni başlamışsa.
- Sitenizde çok fazla sayfa bulunuyorsa.
Yukarıdaki durumlar haricinde, sitenize ve kendinize güveniyorsanız sitemap kullanmak zorunda değilsiniz.
Site Haritası Oluşturma
Site haritası formatınıza karar verdikten sonra dilerseniz masaüstü bilgisayarınızdaki not defterinden bile site haritanızı oluşturabilirsiniz.
Eğer WordPress kullanıyorsanız, Yoast, Rank Math ya da The SEO Framework bir eklenti aracılığıyla dinamik yapıda bir site haritası oluşturabilirsiniz.
Sitenizi WordPress gibi bir CMS altyapısından barındırmıyorsanız, ve site haritanızın da otomatize edilmiş bir servis tarafından oluşturulmasını istiyorsanız XML-Sitemaps.com’u kullabilirsiniz.
Site haritanızı oluşturduktan sonra ana dizine yükleyerek hazır hale getirin.
Google’a Site Haritası Gönderme
Site haritasını oluşturdunuz ancak Google’ın bundan haberdar olması gerekiyor.
Google Search Console hesabınıza giriş yapın, sol sekmeden site haritaları menüsüne gidip, harita adresinizi girerek Google tarafına da bilgi verin.
Robots.txt Eşleştirmesi
Site haritanızın adresini, robots.txt dosyanızda mutlaka belirtin. Bunun yanında site haritaları ile Robots.txt dosyasının birlikte çalışması oldukça önemlidir.
User-Agent: *
Allow: /
Sitemap: https://seotrio.com/sitemap.xml
Örneğin, bir sayfanızın Google tarafından indekslenmesini istemediğiniz durumlarda, robots.txt dosyası içerisinde bu durumu belirtebilirsiniz. Ancak, aynı sayfanın URL adresi site haritası içerisinde görünürse, arama motoru örümcekleri tarafından farklı bir algı oluşabilir.
Özetle
Site haritaları, bir tarih kitabının arkasında dizin gibi işlev görür. Arama motorlarına, sitedeki tüm sayfaların listesini verip, bunları dizine eklemesi gerektiği mesajını iletir.
Site haritası oluşturmak SEO açısından bir zorunluluk olmasa dahi hiçbir olumsuz etkisi yoktur.
Doğru formatı tercih ederek örümceklerin işini kolaylaştırabilirsiniz.
Bunun yanında doğru format ve boyutları tercih etmeniz ve Search Console aracılığıyla site haritalarınızın adresini Google’a bildirmeniz işinizi kolaylaştıracaktır.