Meta Title (Başlık) Nedir? [Optimize Edin]

Mehmet Ali Yassı

Meta title, bir web sayfasının başlığını belirten HTML özelliğidir.

Bu başlıklar arama motoru sonuç sayfalarında (SERP), sosyal medya paylaşımlarında ve iletişim araçlarında koyu renkle tıklanabilir olarak gösterilir.

SEO ve kullanıcı deneyimi açısından en önemli SEO kriteridir denilebilir çünkü kullanıcıların her nerede olursa olsun etkileşime ilk olarak girdikleri yer başlıklardır.

Kod Örneği

<title> Örnek sayfa başlığı | Marka Adı </title>

İdeal Format

Meta başlıkları, markalaşma açısından ana domain adını ya da marka ismini barındırmalıdır.

Başlıkları yazarken, ilk kelimelerin odak anahtar kelime olmasına dikkat edilmelidir. SEO açısından önemi bir yana dursun, kullanıcı deneyimini ve tıklama oranlarını artıran en önemli unsur budur.

Örnek olarak:

  • SEO Araçları Rehberi (2021) | SEOtrio
  • Meta Title Analizi Nasıl Yapılır? | SEOtrio

İdeal Uzunluk

Başlıkları 50-60 karakter uzunluğunda tutmak oldukça önemlidir. Çünkü, meta açıklamasında da olduğu gibi, uzun başlıkları da Google otomatik olarak kesiyor.

60 karakter altı kavramı genel geçer bir görüş olsa da, Google için önemli olan karakter sayısı da değil piksel uzunluğudur.

Meta açıklamalarının kesilmemesi için maksimum uzunluk 580 px olmalıdır.

Bu SERP analiz aracı ile başlığınızın nasıl göründüğünü test edebilirsiniz: serpsim.com

Neden Önemlidir?

Meta title, arama motoru örümceklerinin sayfanızın ne hakkında olduğunu tespit edebilmek için kullandığı en önemli majör SEO faktörlerinden birisidir.

1. SERP

Daha önce de belirtildiği gibi kullanıcının etkileşime girdiği ilk yerdir. Yani bir kişi Google’a girip arama yaptığında, hızlıca sayfa başlıklarını kontrol ederek hangisine tıklayacağına karar verir.

Sitenizin sıralaması iyi olmasa bile, iyi bir meta başlığı insanların sitenize tıklamaya karar vermesinde etkili olabilir.

Önemli bir UX faktörü olarak tıklama oranının (CTR) artması da sayfa sıralamasına pozitif katkı sağlayacaktır.

2. Tarayıcılar

Başlık etiketi, web tarayıcılarının en üst kısmında görüntülenir ve başka bir sekme açık olsa dahi bir kısmı hala okunabilir olarak görüntülenir.

Bu nedenle, önemli ve dikkat çeken anahtar kelimelerin başlığın ilk kelimeleri içerisinde kullanılması gerekmektedir. Bu sayede, dikkati dağılan ya da başka sekmelerde bir kullanıcının tekrar sayfaya dönme ihtimali artacaktır.

3. Sosyal Medya

Facebook ve Twitter gibi sosyal ağlarda bir link paylaşıldığında, tıklanabilir alan olarak meta başlıkları gösterilir.

Ancak şunu unutmayın: bazı sosyal ağlar (facebook ve twitter gibi) kendi meta tag’lerini kullanmaya izin veriyor. Bu da sosyal medya araçları için ayrı ayrı optimize yapılması anlamına geliyor.

İyi Bir Meta Başlığı Nasıl Yazılır?

Hem sayfa içeriğinin Googlebot tarafından tespitinde kullanılan hem de kullanıcı sinyali olarak önemli bir yeri olmasına rağmen başlıkların seçimi içerik kadar önemsenmiyor.

Daha iyi bir başlık daha iyi tıklama oranı, daha iyi tıklama oranı da daha iyi sıralama demektir.

1. Uzunluğa dikkat edin.

Özenle yazılmış bir başlığın son kısmı piksel uzunluğu yüzünden kesilebilir ve başlık tamamen anlamsız hale gelebilir. O nedenle, sayfayı yayına almadan önce mutlaka SERP’te nasıl göründüğüne dair bir test yapmalısınız.

2. Çok sık anahtar kelime kullanmayın.

Başlıkta bir kelimeyi birden fazla kez kullanmak (keyword stuffing) SEO’ya olumsuz etki eder. Bu gibi anahtar kelime ile doldurulmuş başlıklar Google’ın spam filtresine takılırlar.

“seo aracı, seo araçları, en iyi seo tool” gibi bir kullanım yapmak yerine “seo araçları rehberi” gibi sade bir kullanım tercih edilmelidir.

3. Benzersiz başlıklar atın.

Her sayfa için farklı başlık kullanmak demek, arama motorlarına her sayfanın benzersiz ve ayrı bir değere sahip olduğunu iletmektir.

Binlerce sayfanın bulunduğu bir web sitesinde sayfa başlıklarını tekrar tekrar kontrol etmek mümkün değildir ancak Screaming Frog gibi bir site içi SEO aracını kullanarak saniyeler içinde analiz yapılabilir.

4. Hedef anahtar kelimeyi en başta kullanın.

Yapılan çalışmalar, kullanıcıların arama sonuç sayfasında hızlı bir şekilde sayfa başlıklarının ilk iki kelimesini okuduğunu gösteriyor.

Odak anahtar kelimeyi başlığın ilk kısımlarında geçirerek, potansiyel ziyaretçilerin dikkati çekilebilir.

5. Markanızı kullanın.

Sektörde bilinen bir markaya sahipseniz, başlıkların sonunda kullanacağınız marka isminiz tıklama oranlarını oldukça artıracaktır.

Eğer böyle bir markaya sahip değilseniz, yine de kullanmaya özen gösterin. Çünkü, bir kullanıcı doğru bilgiye ulaştığı bir siteyi yeniden ziyaret etmek isteyebilir ve bu süreç sizin o alanda zaman içerisinde markalaşmanıza katkı sağlayabilir.

6. İnsan gibi düşünün.

En önemli SEO kriteri insanların anlayabileceği ve kullanabileceği şeyler üretmektir. Dolayısıyla, yapılan tüm optimizasyonlarda arama motorlarının botlarına hitap etmek yerine, insanların duygularına oynayarak daha başarılı olunabilir.

Siz olsaydınız hangi başlığa tıklardınız ya da sizin sayfanız diğerlerinden farklı olarak neyi sunuyor? Bu sorulara yanıt bulmaya çalışarak en doğru başlığı atabilirsiniz.

Özetle

Meta title, hem arama motorları tarafından, hem kullanıcı tarafından hem de sosyal ağlarda görünürlük açısından en önemli arama motoru optimizasyonu faktörlerinden birisidir.

Doğru bir optimizasyonla, rakiplerden daha kötü sıralamada bile olunsa daha çok tıklama alma ihtimalini artıracaktır. Organik tıklama oranı (CTR), diğerlerinden yüksek olan bir web sayfası kısa sürede ilk sıralara doğru yol alacaktır.

Spam yapılmayan, doğru uzunlukta ve direkt olarak insana hitap eden meta başlıkları yazılmalı ve bu kısa metnin SEO tarafındaki gücü göz ardı edilmemelidir.

YAZAR HAKKINDA

Mehmet Ali Yassı

SEO Eğitmeni ve Danışmanı

Mehmet Ali, yıllardır bulunduğu internet sektöründe birçok projede deneyim kazanarak bugüne geldi. Bu yolda öğrendiği tüm dersleri başkalarına da öğretebilmek için Seotrio markasını kurdu. Seotrio kurulduğundan beri, yüzlerce insanın çevrimiçi işlerini büyütmek için yeni stratejiler geliştirdi ve eğitimler verdi.