İç Linkleme Nedir? (Taktikler) 2024

Mehmet Ali Yassı

İç link, diğer adıyla dahili bağlantı aynı web sitesindeki bir sayfadan başka bir sayfaya yönlendirilen link tipidir.

Bir web sitesinde iyi bir iç link mimarisine sahip olmak hem SEO hem de kullanıcı deneyimi (UX) açısından önemlidir, çünkü:

  • Taranabilirliği iyileştirir.
  • Gezinmeyi kolaylaştırarak kullanıcı deneyimini artırır.
  • Arama motoru optimizasyonunu maksimum seviyeye çıkarır.

Neden Önemlidir?

Arama motorları tarafından takip edilmesi kolay bir bağlantı yapısı kurarak aşağıdaki kazanımları elde edeceksiniz:

1. Yüksek Taranabilirlik

Sayfalarınızın Google botları tarafından tespit edilebilmesi için, öncelikle sayfanızın varlığından haberdar olması gerekir.

Arama motorları web sayfanızda gezinirken, içerikte bulduğu diğer linkleri de veritabanına kaydederek daha sonra ziyaret etmek üzere listeye eklerler. Dolayısıyla dahili bağlantılarınız miktar olarak ne kadar fazla olursa, örümcekler de sitenizi o kadar iyi tararlar.

Siteniz içerisinde, kendilerine yönelik hiçbir dahili bağlantı bulunmayan sayfalara yetim sayfalar denir.

Eğer bu tarz sayfalarınız varsa ve bu sayfalar site haritasında da görünmüyorsa, Google bu sayfalardan haberdar olmayacak ve indekslemeyecektir.

2. Yüksek Kullanıcı Deneyimi

Dahili bağlantılar ziyaretçilerinize, doğru zamanda ve uygun yerde bilgi sağlayarak siteniz üzerinde farklı deneyimler edinmesini sağlar.

Örneğin; blogunuzda bilgi verdiğiniz bir ürünü sitenizin e-ticaret bölümünde satıyor olabilirsiniz. Bu ürünün yararlarından bahsederken, ürün sayfasına iç link vererek satış yapma ihtimalinizi artırabilirsiniz.

3. Yüksek Otorite ve Sıralama

Bir sayfanızdan diğerine bağlantı verirken kullandığınız çapa metin aracılığıyla, link verdiğiniz sayfanın ne hakkında olduğunu arama motorlarına söylersiniz.

Aynı zamanda yüksek hit alan sayfalarınızdaki kullanıcıları, sitenizin farklı sayfalarıyla etkileşime geçirdikçe site otoriteniz artacak ve SEO puanınız Google’ın gözünde oldukça yükselecektir.

4. Pagerank

Dahili bağlantılar, siteniz içerisindeki yüksek kaliteli sayfalarınızın PR değerlerinin link verilen sayfalara aktarılmasını da sağlar.

Genel anlamda şöyle diyebiliriz: bir sayfa ne kadar çok dahili bağlantı alıyorsa o kadar yüksek Pagerank değerine sahip olur. Ancak, her şey bağlantı sayısına bağlı değildir; verilen bağlantıların kalitesi de hayati derecede önemli rol oynar.

Nasıl Kullanılır?

İç link vermek çok teknik detay istemeyen bir konudur. Kısa bir HTML kodu ile istediğiniz sayfaya link verebilirsiniz:

<a href=”hedef link”>çapa metin</a>

Ayrıca dahili bağlantılar sadece yazı içlerinde bulunmaz.

Dilerseniz ana menüde, yan menülerde, kategori açıklamalarında veya breadcrumb alanlarında da dahili link stratejinizi kurabilirsiniz.

Örneğin, önem verdiğiniz sayfaları footer alanında bulundurarak Google’a bu sayfaya önem verdiğinizi gösterebilirsiniz.

1. Dahili Bağlantı Stratejileri

Gelin biraz daha detaya inelim ve web sitelerinizde iç linkleme konusunda nelere dikkat etmeliyiz onlara göz atalım.

2. Sayfa Derinliğini Düşürün

Site mimarinizi oluştururken tarama derinliğinin (crawl depth) maksimum 3 olmasına özen gösterin.

Bu ne demektir?

Yani bir kişi ana sayfanıza geldikten sonra herhangi bir içeriğe erişmek için maksimum üç klik işlemi gerçekleştirmelidir.

Arama motorlarına, bir sayfanın değerli olduğunu bildirmenin en iyi yolu, ilgili sayfanın en fazla dahili bağlantıya sahip olduğundan emin olmaktır.

Sayfa derinliğini düşürmek ya da otoriteyi arttırmak niyetiyle alakasız sayfalar arasında link vermek negatif etki yaratacaktır.

Bu nedenle, sadece alakalı sayfalardan, doğru zamanlamayla iç link vermeye dikkat edin.

5. Açıklayıcı Çapa Metinler Yazın

Çapa metin (anchor text), bir sayfayı diğerine bağlamak için kullanılan linkin verildiği tıklanabilir metindir.

İç link verirken, tam eşleşme anahtar kelimeler kullanmak zorunda değilsiniz. Sitenizin farklı sayfalarından farklı anahtar kelimelerle dahili bağlantı verebilirsiniz. Ancak, aynı çapa metinlerle farklı sayfalara link vermemeye özen gösterin.

6. Köşe Taşı İçerikler Oluşturun

Köşe taşı içerikler, sitenizde güçlü bir mimari yapı kurmanın yanı sıra, başlıkları birbirine kolayca bağlamanıza yardımcı olur.

Köşe taşı içerik, altında bulunan tüm içerikleri kapsayan, birbiriyle bağlantılı sayfalardan oluşan ana sayfadır.

Diyelim ki SEO araçları konusunda farklı içerikler üretmeyi planlıyorsunuz. O zaman öncelikle tüm araçların yüzeysel olarak tanıtıldığı tek bir “SEO Araçları” makalesi yazıp, ardından her bir detaylı makaleden bu sayfaya iç link verebilirsiniz.

Böylece güçlü bir “SEO Araçları” sayfasının yanı sıra, birbirine doğru şekilde bağlanmış bir yapı kurmuş olacaksınız.

Düzenli aralıklarla, dahili bağlantılarınızı denetlemeyi unutmayın. Bu denetlemeyi Screaming Frog ile hatta Ahrefs’in ücretsiz versiyonu ile kolayca yapabilirsiniz.

Yaptığınız denetim sonucunda aşağıdaki hataların var olup olmadığını kontrol edin:

  • Kırık Dahili Bağlantılar

    Bazen sildiğiniz bir sayfadan bazen de yaptığınız bir yazım yanlışından kaynaklık olarak iç linkleriniz 404 sayfanıza yönlendiriliyor olabilir.
  • 300’lü Yönlendirmeye Sahip Sayfalar
    Eğer siteniz içerisinde verdiğiniz bir link başka bir sayfaya 301 ile yönlendiriliyorsa, kaynağına gidip doğru link ile değiştirin.
  • Yetim Sayfalar

    Eğer bazı sayfalara hiç link verilmediğini tespit ettiyseniz, iç link fırsatlarını tespit ederek ilgili sayfaya link vermelisiniz.
  • Çok Derinde Kalan Sayfalar
    Eğer kullanıcılarınız veya sitenize gelen botlar bir sayfaya erişmek için çok fazla sayfa geziyorlarsa, derinliği azaltmak için ilgili sayfaya bol bol link vermeyi ihmal etmeyin.

Diyelim ki yeni bir içerik yazdınız ve bu sayfaya başka sayfalarınızdan dahili bağlantı vermek istiyorsunuz.

Hemen yapmanız gereken şey Google’dan yararlanmak:

site:siteadi.com “anahtar kelime” araması yaparak hangi sayfalardan, yeni makalenize link çıkabileceğinizi tespit edebilirsiniz.

Özetle

Arama motorlarının botlarına, sitemizin mimari yapısını ve sayfalarımızın ne ile alakalı olduğunu anlatmanın en iyi yollarından birisi dahili bağlantıları kullanmaktır.

Aynı zamanda, sitemize herhangi bir şekilde gelmiş kullanıcıları sitemiz içerisinde bol bol gezdirip, etkileşime sokarak kullanıcı deneyimini arttırabiliriz. Kullanıcı deneyiminin artması demek, Google’ın gözünde sitenin ne kadar kaliteli olduğunun işaretidir. Doğru bağlantı stratejileri ile “Hemen Çıkma Oranı” ve “Bekleme Süresi” gibi SEO sinyallerinin iyileşmesini sağlayabiliriz.

Dahili bağlantıları dilediğiniz kadar ve istediğiniz şekilde kullanabilirsiniz. Wikipedia’yı gözünüzün önüne getirerek, ne kadar çok iç link kullandığını düşünün. Fakat burada dikkat etmeniz gereken en önemli nokta şudur: hiçbir makalesinde alakasız bir sayfaya yönlendirme yapılmıyor.

Son olarak, düzenli aralıklarla iç linklerinizi kontrol etmelisiniz. Yaptığınız denetim sonucunda karşılaştığınız hataları düzelterek, tarama ve indeksleme sorunlarının önüne geçebilirsiniz.

YAZAR HAKKINDA

Mehmet Ali Yassı

SEO Eğitmeni ve Danışmanı

Mehmet Ali, yıllardır bulunduğu internet sektöründe birçok projede deneyim kazanarak bugüne geldi. Bu yolda öğrendiği tüm dersleri başkalarına da öğretebilmek için Seotrio markasını kurdu. Seotrio kurulduğundan beri, yüzlerce insanın çevrimiçi işlerini büyütmek için yeni stratejiler geliştirdi ve eğitimler verdi.