Duplicate Content (Yinelenen ya da kopya içerik), bir içeriğin internette başka bir web sayfasında daha görünmesi durumudur.
İdeal şartlarda bir içeriğin yalnızca bir URL’e ait olması gerekir, bundan dolayı birden fazla URL’de aynı içerik mevcutsa bu kopya içerik olarak nitelenir.
John Mueller’in açıklamasına göre; Google tarafından kopya içeriklere ceza uygulanmıyor. Yani Google’ın gözünde teknik anlamda filtreye girmeye neden olacak bir problem değil.
Ancak her ne kadar açıklama bu yönde de olsa, yinelenen içerikler SEO açısından bir çok olumsuz etkiye sahiptir.
En önemli sorunlardan birisi de, arama motorlarının hangi versiyonu baz alarak işlem yapması gerektiğini tespit edememesidir.
İç veya dış kaynaklı kopya içerikler arama motorlarının kafasını karıştırır.
Neden Önemlidir?
Arama motorları açısından, hangi URL’in arama motoru sonuç sayfasında kullanıcılara gösterileceği konusunda bir karışıklık oluşturur.
Bunun yanında, sayfa otoritesi gibi sıralamaya etki edecek metrikleri nasıl dağıtacaklarına da tam anlamıyla karar veremiyorlar.
Bu iki neden bir araya gelince de, yinelenen içeriğe sahip tüm sayfalar bu problemden olumsuz etkileniyor. Çünkü, birbirleri ile rekabet ediyorlar.
Yinelenen içeriğe sahip sayfaların olması SEO performansını olumsuz etkiler fakat Google tarafından verilecek bir ceza ile de karşı karşıya kalmazsınız.
Bunun yanında, bazen Google bu tarz web sayfaları indekslemeyi tercih etmez.
Neden Olur?
Çoğu durumda web site sahipleri kopya içerikli sayfaları bilerek oluşturmazlar. Ancak, manuel olarak oluşturulmasa da bir web sitesinin birçok duplicate content problemine sahip sayfası olabilir.
Yapılan bir çalışma, tüm web sayfalarının %29’unun bu problemle karşı karşıya olduğunu gösteriyor.
1. URL Varyasyonları
Özellikle e-ticaret sitelerinde kullanılan URL parametreleri bu probleme neden olur.
Ürün sayfalarında bir ürünün birden fazla çeşidi varsa, filtrelemeye yarayan bu URL parametlerini doğru yapılandırmak gerekir.
Örneğin:
2. HTTP vs HTTPS ya da WWW vs non-WWW
Eğer bir web sitesi hem www.siteadi.com şeklinde hem de siteadi.com şeklinde açılıyorsa, farklı adreslere sahip iki farklı versiyona sahiptir.
Doğru olan bunlardan yalnızca birisini tercih ederek, diğer versiyonu 301 yönlendirmesi yaparak yola devam etmektir.
3. Spin ya da Çalıntı İçerikler
Bir web sitesinden içerikleri toplu halde çekmek ya da bu içeriklerin bir kısmının değiştirilerek yayımlanması kopya içerik problemine neden olur.
Aynı zamanda, (ç)alıntı içerik yayımlayan web sitelerinin Google’a bildirildiği durumlarda manuel spam cezası uygulanabilir.
4. Yorumlar
Eğer yorum bölümleri noindex ile işaretlenmemiş ise, belli bir sayıya ulaştıktan sonra ikinci sayfası da olacağı için kopya içeriğe neden olabilirler.
5. Yazdırılabilir Versiyonlar
Eğer kullanılan script bir web sayfasının yazdırılabilir versiyonunu da gösteriyorsa, makalenin bulunduğu sayfa ile bu sayfaların içeriği aynı olacağı için teknik anlamda kopya içeriğe sahip olacaklardır.
Bu durumdan kaçınmak için, yazdırma sayfaları arama motorları botlarına kapatılabilir ya da robots.txt aracılığıyla indekslenmesi engellenebilir.
Nasıl Tespit Edilir?
Kopya içeriklerin varlığı manuel kontrollerle kolay kolay anlaşılmaz. Dolayısıyla Screaming Frog gibi profesyonel bir SEO aracı kullanarak hızlıca bu sorunu tespit edebilirsiniz.
Nasıl Düzeltilir?
Problemin giderilmesi için birçok farklı yöntem olsa da temel mantık aynıdır: doğru olan sayfayı seçmek ve bunu arama motorlarına göstermek.
1. 301 Yönlendirmesi
Birden fazla sayfanın aynı içeriğe sahip olması durumunda, diğer tüm sayfalardan ana içeriğe 301 redirect işlemi yapabilirsiniz.
2. rel=“canonical”
Bu HTML özelliği aracılığıyla, hangi sayfasının bir diğerinin kopyası olduğunu tüm arama motorlarına kaynak kodlarında gösterebilirsiniz.
<link rel="canonical" href="https://siteadi.com/yinelenen-icerik-adresi/" />
3. Meta Robots Noindex
Kopya içeriğe sahip sayfalardan sadece birini indekse açık tutup diğerlerini noindex olarak işaretleyerek çözüm bulabilirsiniz.
<meta name="robots" content="noindex">
4. Search Console ile Parametreleri Bildirmek
https://www.google.com/webmasters/tools/crawl-url-parameters aracını kullanarak, sitenizdeki parametrelerin nasıl çalıştığını ve hangi parametrelerin taranmayacağını bildirebilirsiniz.
Özetle
Kopya içerik problemi neredeyse her sitede mevcut.
Bu problem çok büyük bir sorun teşkil etmese de, gözleri açık tutup çözüm yolları üretmek gerekiyor.
Yinelenen (duplicate) probleminden kurtarılan içerikler, arama motorları tarafından fark edilip daha iyi sırala ile ödüllendirilecektir.