Mobil SEO, sitenizin mobil cihazlarda da daha sağlıklı görüntülenebilmesi ve tüm fonksiyonlarının bu cihazlarda da fonksiyonel olarak çalışmasını sağlama işlemidir. Sitenizi mobil dostu hale getirerek, her türlü mobil cihaza yönelik kullanıcı deneyimini üst düzeye çıkarabilirsiniz.
Arama motoru kullanıcılarının %60’ı eğer ziyaret ettikleri web sitesi responsive bir tasarıma sahip değilse sayfayı hemen terk ediyorlar.
Yapılan araştırmalara göre artık evden veya iş yerinden dahi yapılan aramaların dörtte üçü mobil cihazlardan yapılmaya devam ediyor. Birçok web sitesinin ana kullanıcı kitlesi artık masaüstü cihazları değil mobil cihazları tercih ediyorlar.
Neden Önemlidir?
Kısaca şöyle söyleyebiliriz: mobil cihaz kullanımı günden güne artmaya devam ediyor.
İnsanlar artık mobili tercih ediyor.
Arama motoru kullanıcı kitlesi analiz edildiğinde, mobil cihaz kullanarak arama yapan kullanıcı oranının yaklaşık %70 olduğu görülüyor.
İnsanlar mobil-dostu olmayan siteleri tercih etmiyor.
Mobil dostu olmayan sitelerden ziyaretçiler hızla çıkma eğilimi gösteriyor. Pogo-sticking yapan kullanıcıları Google takip ediyor ve bu durum da SEO performansınızı olumsuz etkiliyor.
Dönüşüm oranlarını artırıyor.
Her ne iş yapıyor olursanız olun web siteniz mobil cihaz kullanan ziyaretçilere hazır olmak durumunda. Ancak eğer e-ticaret siteniz varsa bu işin alternatifi yok.
Bir e-ticaret sitesinin mobil-dostu olmaması ihtimali yok diyebiliriz.
Google artık mobil cihazlarla tarama yapıyor.
Mobil kullanıcıların sayısı gün geçtikçe artmaya devam ederken Google’da artık tarama ve indeksleme işlemlerini mobil arayüzü kullanarak yapmaya başladı. Buna teknik anlamda “mobile first indexing” diyoruz.
Nasıl Kontrol Edilir?
Bir sitenin mobil dostu olup olmadığı yine Google’ın Mobile Friendly Test hizmeti kullanılarak test edilebilir.
Mobil Uyumluluk Testi sayfasına giderek, herhangi bir URL’i aratabilirsiniz: https://search.google.com/test/mobile-friendly?utm_source=gws&utm_medium=onebox&utm_campaign=suit
Eğer siteniz için Google Search Console kurulumu yaptıysanız hali hazırda bütün web sayfalarınız mobil uyumluluk testine otomatik olarak tabii tutuluyor demektir.
Eğer mobil tarafta bir problemle karşılaşılır ise, tarafınıza uyarı olarak bildirim ve e-posta gelecektir.
Nasıl Yapılır?
1. Mobil için farklı dizin kullanımı
Bu çeşit bir kullanım için web sitenizin mobil için ayrıca bir versiyonunun oluşturulması gerekir. Örneğin; siteadi.com masaüstü cihazlarda gösterilirken, m.siteadi.com adresi ise mobil cihazlara hizmet verebilir.
Ancak bu yöntem tarihe karıştı ve kullanılmasını kesinlikle tavsiye etmiyoruz.
Neden?
Çünkü, iki farklı tasarımın yönetilmesi gerçekten emek istiyor.
Ayrıca, her sayfa için kopya içerik olmaması adına “rel=canonical” işaretlemesi yapmanız gerekiyor. SEO açısından büyük risk içerir.
Kısaca, bu yöntemi artık kullanmayın.
2. Dinamik Yapı
Bu yöntemle de yine web sitelerinizin farklı versiyonları oluşturularak, server tarafında cihazın özelliklerine göre bir versiyonu ekrana bastırılır.
Örneğin, masaüstü bir cihazda ana versiyon görüntülenirken, küçük ekranlı bir mobil cihazla ile daha büyük ekranlı bir tablet için farklı tasarımlar ekrana bastırılacaktır.
Bu yöntem de artık tarihe karıştı çünkü elimizde çok daha teknolojik bir yöntem var.
3. Responsive Tasarım
Responsive tasarım ile hiçbir ekstra koda veya yönlendirmeye gerek kalmadan her türlü cihaz için farklı görüntülemeler uygulayabilirsiniz.
Responsive tasarımın avantajı nedir?
- Kopya içerik riski olmaz. “rel=canonical” gibi bir işaretlemeye ihtiyaç yoktur.
- Farklı URL yapıları ya da server taraflı dinamik yöntemlerle uğraşmazsınız.
- Google tarafından tavsiye edilir.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
Sayfa Hızı
Mobil cihazlarda internet hızının masaüstü cihazlara göre daha yavaş olması nedeniyle özellikle bu cihazlar için sitelerin optimize edilmesi daha önemlidir.
Peki Google için sayfa hızı önemli mi? Evet.
Mobil cihazlar için de sayfanın yüklenme hızının en fazla 1 saniye olması gerekiyor.
Google Pagespeed Insights kullanarak mobil cihazlarda da sitenizin eksiklerini tespit edebilir ve daha hızlı olması için uygulanması gereken adımları görebilirsiniz.
Popup Kullanmayın
Mobil cihazlarda popup kullanımı kullanıcıları oldukça rahatsız ediyor.
Sadece bu sebepten dolayı hemen çıkma oranının artmasına neden olabilir ve web sitenizin genel seo performansını olumsuz yönde etkileyebilirsiniz.
Fonksiyonel Öğeleri Büyük Tasarlayın
Dokunmatik ekranlarda birbirine yakın tıklanabilir nesneler ya da küçük öğeler zorluk yaratabiliyor.
O nedenle, yanlış tıklamaların önüne geçmek için tasarımdaki her öğeyi ne çok büyük ne de çok küçük yapmalısınız.
Örneğin; ideal font boyutunu 16px olarak tercih edebilir, paragrafları kısa tutabilir ya da menü öğelerinin arasına boşluk ekleyebilirsiniz.
“Viewport Content” Metasını Kullanın
Eğer responsive tasarıma sahip bir web sayfanız varsa bu kodun HTML’de kesinlikle bulunması gerekiyor.
<meta name="viewport" content="width=device-width, initial-scale=1.0">
Bu sayede, web sayfasını her cihazın ekran boyutuna göre ekrana bastırılmasını sağlayabilirsiniz.
Mobil SERP’i Esas Alın
Meta title ve meta description metinlerinizi Google’ın mobil cihazlardaki piksel boyutlarına göre yazmanız ekstra avantaj getirebilir.
Mangools’a ait SERP Simulator aracını kullanarak hem masaüstü hem de mobil tarafta meta öğelerinizin nasıl görüntüleneceğini test edebilirsiniz.
Özetle
Kullanıcı deneyimini artırıp hemde Google’ın sitenize verdiği değeri artırmak için siteyi mobil kullanıcıların da rahatlıkla kullanabileceği hale getirmelisiniz.
Arama motorlarının mobil taraftan sitenize yönlendirdiği kullanıcıları sırf tasarım hatalarından dolayı geri çevirmek geri dönülmez SEO kayıplarına yol açacaktır.
Dolayısıyla, her ayrıntısını düşünüp responsive bir tasarım ortaya koyarak sitenize gelen ziyaretçileri memnun edip, onları gönderen Google’ın da yüzünü güldürebilirsiniz.