Meta Açıklamaları ile Google’daki sıralamaların nasıl bir ilişki içerisinde olduğunu test etmek için bir analiz çalışması yürüttük.
Bu yazımızda, çalışmada kullanılan yöntemleri, analizin nasıl gerçekleştirildiğini ve sonuçlarını bulabileceksiniz.
Veriler Nasıl Toplandı?
Öncelikle Google tarafında analiz edilecek bir sorgu kümesi hazırlandı. Bunun için, Semrush üzerinden rastgele 5000’e yakın sorgu seçildi.
5000 sorgunun tek tek analiz edilebilmesi için Python programlama dilinde kısa bir kod bloğu hazırlandı.
Google arama sonuç sayfasını kazımak biraz zaman alıyor. Bir süre sonra IP adresiniz bloklanıyor ve analiziniz yarıda kalabiliyor. Bu nedenle, SERP sonuçlarını elde edebilmek için ücretli bir API servisi kullandık.
Çalışma Nasıl Gerçekleştirildi?
Hizmet aldığımız API servisi sayesinde arama şeklimizi de biraz özelleştirme yoluna gittik.
- Sorguların tamamımı mobil cihazlar üzerinden yaptık.
- “gl” parametresini “TR” olarak gönderdik ve bu sayede aramalarımızı Türkiye’de gerçekleştirdik.
- “hl” parametresini “tr_TR” olarak gönderdik ve bu sayede aramalarımızı Türkçe dilinde gerçekleştirdik.
- Sadece 1. sayfadaki web sayfalarının analizini yaptık.
Kısaca her bir sorgu için şöyle bir yol izlendi:
- Sorgu ilgili şartlar altında API aracılığıyla talep edildi.
- API’den gelen yanıt içerisinde yer alan Google sıralama sonuçları bir liste içerisinde kaydedildi. Bu liste içerisinde; hangi sorgunun aratıldığı, hangi web sayfasının kaçıncı sırada yer aldığı ve web sayfasına ait URL yer alıyordu.
- Elde edilen tüm web sayfaları tek tek ziyaret edilerek kaynak kodlarında Meta Açıklaması (Meta Description) var olup olmadığı tespit edildi.
- Tespit edilen sonuçlar harici bir .csv dosyasına sorgu, sıralama, url ve meta açıklamasının var olup olmadığı sonuçlarını içerecek şekilde kayıt edildi.
Elde Edilen Sonuçlar
API tarafından yanıt döndürülemeyen 19 kayıp olması nedeniyle toplam 4981 farklı anahtar kelime tek tek analiz edildi.
İlk Sayfada Bulunan Sonuç Sayısı
Çalışmanın sonucuna göre Google’ın ilk sayfasında 10 farklı sonuç bulunmuyor diyebiliriz. Yapılan çalışmaya göre Google’ın ilk sayfasında ağırlıklı olarak 8 ya da 9 sonuç bulunduğu görüldü.
Google’ın ilk sayfasında ortalama 8,32 sonuç bulunuyor.
Bunun temel sebebi, Google’ın artık arama sonuç sayfasında sık sık özelleştirilmiş sonuçlar göstermesi. Yani siz bir ünlünün yaşını arıyorsanız size bir web sayfası önermek yerine doğrudan yaşını, doğum tarihini ve hatta doğum yerini bile söyleyen snippet’lar karşınıza gelecektir.
Eğer aradığınız şey bir şarkı ya da videolu çözüm ise, arama niyetinize uygun olarak Youtube videolu sonuçları karşınıza geliyor. Dolayısıyla, şarkı dinlemek isteyen kullanıcı için Google artık web sayfası önermiyor.
Yaptığımız tüm sorgular içerisinde 11 farklı sorguda sadece 1 web sayfasının, 16 farklı sorguda 2 farklı web sayfasının, 44 farklı sorguda 3 farklı web sayfasının bulunduğu görüldü.
Bunlara örnek olarak:
- “pastel boyayla resimler”, “evde yürüyüş videoları”, “roman havası” ve “survivor 71. bölüm videoları” aramalarında SERP içerisinde sadece 1 farklı web sayfası bulunuyordu.
- “büyük buluşma filmi”, “biyoloji kan grupları” ve “zara elif dedim” aramalarında SERP içerisinde sadece 3 farklı web sayfası bulunuyordu.
- “kız barbieler”, “hint kınasıyla kaş boyama” ve “ev yapımı sucuk tarifi” aramalarında SERP içerisinde sadece 3 farklı web sayfası bulunuyordu.
Buna karşılık daha çok bilgi talep eden kullanıcıların aramalarında ise daha çok web sayfası bulunduğunu görebiliriz. Bunlara örnek olarak aşağıdaki sorgular verilebilir:
- moka kahve nedir
- şarap mayası nasıl yapılır
- instagram mesaj atma engeli
Meta Açıklamalarının Sıralamaya Etkisi Var Mı?
Yaklaşık 50.000 web sayfasının analizi sonucu meta açıklaması ile sıralama arasında doğrudan bir korelasyon olmadığı tespit edildi.
Bu ne demek derseniz, meta açıklamalarının tek başına bir sıralama faktörü olmadığını ve başka unsurlarla birlikte ele alınmasının daha doğru olacağını gösteriyor diyebiliriz.
Sonuçlara göre, web sayfalarının %73,10’unda meta açıklaması bulunuyor.
- Sıradaki sitelerde ortalama olarak %71,73 ve 1. sıradaki sitelerde %69,23 oranında meta açıklaması bulunduğu görüldü.
En yüksek orana, %74,92 ile 4. sıradaki sitelerin olduğu tespit edildi.
Bu da bize doğrudan bir korelasyon olmadığı sonucunu gösteriyor.
Aynı zamanda, Ahrefs tarafından yapılan bir çalışmanın da oldukça benzer sonuçlar verdiğine dikkat çekelim. İlgili çalışmayı bu linkten inceleyebilirsiniz.
Peki nasıl yorumlamalıyız?
Hem Google uzmanlarının hem de birçok çalışmasının gösterdiği üzere Meta Açıklaması doğrudan bir sıralama faktörü değildir ancak tıklama oranlarının yükselmesi için oldukça önemli bir unsurdur.
Meta açıklamasının önemi ve nasıl geliştirilebileceği ile alakalı olarak aşağıdaki web sayfamızı ziyaret edebilirsiniz: https://seotrio.com/seo/meta-description
Bundan Sonra Ne Var?
Google sıralamaları ile web sayfalarının içerikleri arasındaki tüm karmaşık ilişki ağlarını Python ile analiz etmeye devam edeceğiz.
Özellikle, tüm meta etiketleri ile sıralama ilişkilerini dikkatle inceleyecek çalışmalar yapacağız.
Bu konudaki çalışmalarımızı anlık olarak takip etmek ve daha detaylı raporlara erişebilmek için haftalık SEO bültenimize sitemizin alt bölümünden (footer) abone olabilirsiniz.