Google Trends Nedir ve Nasıl Kullanılır? (SEO Taktikleri)

Mehmet Ali Yassı

Google Trends, 2006 yılında ilk defa hizmete giren ve hem Google hem de Youtube üzerinde aranan sorguların tarihsel verilerini ve grafiklerini sunan ücretsiz bir araçtır.

2018 yılında son şeklini alan Trends üzerinde 2004 yılından itibaren verileri görebilir ve analiz edebilirsiniz.

Genellikle kullanım amaçları şunlardır:

  • Son zamanlarda hit olan konuların neler olduğu,
  • Bölgesel olarak arama trendlerinin analizi,
  • Belirli bir konu başlığındaki daha spesifik arama öğelerinin tespiti.

Nasıl Çalışır?

Bilinmesi gereken en önemli şeylerden birisi Google Trends üzerinde gösterilen data grafiğinin aylık aranma hacmini göstermediğidir.

Burada gösterilen çubuk grafik sadece diğer aylara göre 0 ile 100 arasında bir değer vererek göreceli popülerliği gösterir. 0 en düşük 100 en yüksek oranı gösterir.

Eğer Google tarafında aranma hacimlerini görmek istiyorsanız, Google Keyword Planner aracını kullanabilirsiniz.

Kısaca, Google burada aranan sorgunun kendi kategorisi içerisindeki popülerliğini gösteriyor. Tabi popülarite arttıkça aylık aranma sayısı da genellikle artar diye kabul edebilirsiniz.

Nasıl Kullanılır?

1. Geçici Popüler Olan Kelimelere Dikkat

Google Trends kullanarak SEO çalışması yapma niyetiniz varsa ve kalıcı içerik üretmeyi planlıyorsanız araştırdığınız kelimenin her zaman aranan bir sorgu mu yoksa dönemsel olarak artış göstermiş bir sorgu mu olduğunu iyi analiz etmelisiniz.

İngilizce’de buna Evergreen Content (Her zaman yeşil içerik) deniliyor. Yani bir sorgunun aranması yıldan, mevsimden, lokasyondan ya da başka herhangi bir değişkenden bağımsız olarak her zaman aranıyorsa ve popülaritesi asla azalmıyorsa bu her zaman yeşil bir konudur. “SEO Nedir?” sorgusu buna güzel bir örnek olabilir.

Bir de bir dönem herkesin elinde bulunan stres çarkını düşünün. O dönemde bütün iş yerleri, e-ticaret siteleri ve sokak satıcıları dahil bu ürünü satıyordu. Dönemsel olarak inanılmaz bir trend yakalamıştı ancak şu an kimse yüzüne bile bakmıyor diyebiliriz.

Eğer hedefiniz kalıcı içerik üretmekse bu tarz içeriklere aranıza bir tık mesafe koymanızda fayda vardır.

2. Alakalı Kelimeleri Bulun

Google Trends kullanarak aradığınız sorgu ile Google’ın bağdaştırdığı diğer kelimeleri de tespit edebilirsiniz. Bunun için bakmanız gereken tek yer sorguyu arattıktan sonra sağ altta çıkan “İlgili sorgular” bölümüdür.

Bu sayede bir içerik üreteceğiniz zaman hangi konuları da ele almanız gerektiğini çok daha iyi analiz edebilirsiniz.

3. İlgili konuları keşfedin

Aradığınız konuya ait daha kapsamlı başka konuları da merak ediyorsanız yine sorguyu yaptıktan sonra “İlgili konular” bölümüne mutlaka göz atın.

4. Lokasyon Hedefleyin

Eğer amacınız Lokal SEO yapmaksa mutlaka sorgu arama ekranında hedef ülkenizi, bölgenizi ya da şehrinizi seçmeyi unutmayın.

5. Youtube ve Diğer Servisler İçin De Arama Yapın

Google Trends sadece Google Arama değil bunun yanında Youtube, Görsel Arama ve Google News tarafında da analiz yapabilmeye olanak tanır.

Yapmanız gereken tek şey aramayı yaptıktan sonra sorgunun hemen altındaki panelden hedeflediğiniz Google servisini seçmek olacaktır.

6. Yeni Anahtar Kelime Fikirlerini Hemen Bulun

Trends anasayfasında bulunan Son Trendler raporunu açarak son 24 saat içerisinde en çok aranan ve diğer sorgulara göre öne çıkan konu başlıklarını analiz edebilirsiniz.

Evet bu raporda genellikle haber sitelerine uygun konular çıksa da hemen üstteki panelden kategorilere göre aramaları filtreleyerek hedeflenebilir yeni konu fırsatları yakalayabilirsiniz.

Özetle

Google bu ücretsiz servisi ile hem Rankbrain algoritmasının bir takım sırlarını açığa çıkarırken hem de hedefleyebileceğiniz anahtar kelime gruplarının da listesini veriyor.

SEO demek kullanıcı deneyimini mümkün olduğu kadar yüksek tutmak demektir. Sadece bu servisi kullanarak bile kullanıcıların arama niyeti hakkında bilgi edinip kapsamlı bir içerik sayfası oluşturarak yola çıkabilirsiniz.

Google Trends aracını hem içerik üreticileri hem de sektörel web siteleri mutlaka sık sık ziyaret etmeli ve yeni fırsatların var olup olmadığını devamlı kontrol etmelidir.

YAZAR HAKKINDA

Mehmet Ali Yassı

SEO Eğitmeni ve Danışmanı

Mehmet Ali, yıllardır bulunduğu internet sektöründe birçok projede deneyim kazanarak bugüne geldi. Bu yolda öğrendiği tüm dersleri başkalarına da öğretebilmek için Seotrio markasını kurdu. Seotrio kurulduğundan beri, yüzlerce insanın çevrimiçi işlerini büyütmek için yeni stratejiler geliştirdi ve eğitimler verdi.