Çapa metin (anchor text), bir bağlantıya ait tıklanabilir metnidir.
HTML tarafında şu şekilde kullanılır:
<a href=”https://seotrio.com/seo”> SEO Rehberi </a>
Çapa metin, hem dahili hem harici tüm bağlantı tipleri için geçerli bir ifadedir.
Nisan 2012’deki Google Penguin güncellemesi öncesinde anahtar kelime yoğunluklu çapa metinler ile çok hızlı bir şekilde sıralama almak mümkündü. Yani web site sahipleri ya da “seo uzmanları”, birçok farklı siteden istediği kelimeye yönelik bağlantılar alıp algoritmayı alt ederek sıralamarını yükseltiyorlardı.
Güncelleme sonrası, bu “açığı” kullanan çoğu site hızla sıralama kaybettiler ve bilinen bu seo yöntemi tarihe karıştı.
Çapa Metin Türleri
- Jenerik: “Anahtar kelime analizi konusunda daha fazla bilgi edinmek için buraya tıklayın.”
- Marka: “Anahtar kelime analizi oldukça önemlidir. Bu konuda detaylı bilgi edinmek için seotrio sitesini mutlaka ziyaret edin.”
- Çıplak: “Anahtar kelime analizi hakkında şu makalemizi de okuyabilirsiniz: seotrio.com/anahtar-kelime-analizi”
- Parçalı Eşleşme: “Anahtar kelime analizi rehberi sayfamızı ziyaret edin.”
- Doğrudan Eşleşme: “Anahtar kelime analizi konusunda çok iyi çalışmaları bulunan seotrio blogunu ziyaret edin.”
Çapa Metin Nasıl Kullanılmalı?
Çapa metinleri kullanmanın en kolay ve net yolu link verdiğiniz sayfanın ne ile alakalı olduğunu metin içerisinde kısaca belirtmektir.
Ancak bu noktada dikkatli olun!
SEO’da bir şeyi sık sık ve fazlaca yapmak yarar yerine zarar da getirebilir.
Genel geçer tavsiye şu yöndedir: site içi gerektiği kadar çapa metin kullanmakta özgürsünüz fakat başka bir siteden backlink alırken sürekli anahtar kelime yoğunluklu çapa metinlere link almamanız daha doğru olur.
Çapa Metinlerde Anahtar Kelime Yoğunluğu
Site İçi
Site içi link verirken linklerinizi anahtar kelime ile vermekte özgürsünüz. Çünkü, buradaki verilen linkler tamamen sizin özgür ve hür iradenizle oluşturuluyor. Google bunun farkında.
Site Dışı
Fakat işler site dışı link alırken biraz değişiyor.
Penguin güncellemesiyle birlikte Google, bir siteye gelen backlinkleri daha yakından incelemeye başkadı. Eğer bir web sitesi belli bir dönem içerisinde, bir anahtar kelimeye yönelik olağan dışı backlink alıyorsa bu işlem “şüpheli” olarak nitelendiriliyor.
Biraz gerçekçi olalım…
Bir sosyal medya ağında, sözlükte ya da forum sitesinde link paylaşırken bağlantıyı kopyala yapıştır mı yapıyorsunuz yoksa o bir metne (anahtar kelimeye) sağ tıklayıp ardından o metne mi link ekliyorsunuz?
Neredeyse her zaman ilk yöntem kullanılıyor.
Dolayısıyla, Google’da der ki: eğer bir web sitesi sürekli aynı anahtar kelimeyle backlink alıyorsa ya buna para ödüyordur ya da kendi eliyle bu işlemi yapıyordur.
Backlink İçin Çapa Metin Oranları
Bu oranlar tamamen büyük web sitelerinin nasıl linklere sahip olduğuna bakıp, ortalamasını alarak hesaplandı.
Büyük web sitelerinin aldığı linklerin neredeyse tamamı doğal yollarla alındığı için bunlara ait çapa metin oranlarının da “doğal oranlar” olacağını varsayıyoruz.
Kısaca aldığınız backlinkleri aşağıdaki oranlarda tutarsanız güvenli alanda kalmış olup filtreye takılma ihtimalinizi minimize edersiniz.
- 70% = Marka
- 20% = Çıplak
- 5% = Jenerik
- < 5% = Parçalı Eşleşme
- < 1% = Doğrudan Eşleşme
Özetle
Çapa metinler bir web sayfasını ne ile alakalı olduğunu ifade eden bağlantı metinleridir.
Hatta, Google açısından bakıldığında en önemli sıralama faktörlerinden bir tanesidir denilebilir. Ancak, çapa metin kullanarak alınan linklerin doğal oranlarda kalması da bir o kadar önemlidir.
Backlinkler ve site içi linkler SEO’nun ufak görünen en önemli ayaklarından bir tanesidir. Bir çok web sitesi farkında olmadan yaptığı “link hataları” dolayısıyla istedikleri sıralamaları elde edemiyorlar.